eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: YouTube

Több ezer év börtönre ítéltek egy tévés abuzáló hittérítőt

A teleevangelista fiatal nőkkel vette körül magát, akiket kiscicáinak nevezett, de nem ezért járt neki 8658 évnyi elzárás.

Kiskorúak abuzálásával és szexuális erőszakkal vádolták meg Adnan Oktart, aki saját tévéadóján közvetített szertartásait. A 66 éves férfi az evolúciós elmélet kritikusaként egy erősen vitatott könyvet is írt a kreacionizmusról.

Oktart egyszer már elítélte a bíróság csekély 1075 évre, de a fellebbviteli bíróság vele és 215 további, követői köréből kikerülő vádlottal szemben újratárgyalást rendelt el - írja a BBC.

Tíz követőjét szintén 8658 évre ítélték, sokan pedig rövidebb büntetést kaptak. A férfit és követőinek százait 2018-ban tartóztatták le vádak egész sorozatával:

bűnszervezet működtetése, adóügyi bűncselekmények, szexuális visszaélések és terrorizmus szerepelt ezek közt.

Oktar szerint mindez koholt vád és a brit állam játszmája, melyről korábban is beszélt. 2021 januárjában aztán tíz különböző vádpontban ítélték el, többek között bűnbanda vezetése, politikai és katonai kémkedés, kiskorúak szexuális zaklatása, nemi erőszak, zsarolás és kínzás miatt.

Vádat emeltek ellene a száműzetésben élő Fethullah Gülennel való állítólagos kapcsolata miatt is: őt a török kormány azzal vádolta, hogy 2016-ban sikertelen katonai puccsot szervezett, amelynek során 251 ember halt meg és több mint kétezren megsebesültek.

Oktart már a korábbiakban is többször tartóztatták le vagy

zárták pszichiátriai intézményekbe

extrém nézetei miatt. A széles körben kritizált A teremtés atlasza című könyvének példányait kéretlenül küldte el akadémikusoknak és könyvtáraknak: a könyvben azt állította, hogy Darwin evolúciós elmélete a globális terrorizmus gyökere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×