eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A török elnök egyértelmű kijelentést tett az orosz és amerikai atomfegyverek ügyében

Határozottan nyilvánult meg abban a kérdésben, melyik fél vethet be atomfegyvert a következőkben.

Jelen állás szerint sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nem kísérel meg atomfegyvert bevetni - jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.

A török államfő erről az indonéziai Bali szigetén rendezett G20-csúcstalálkozón beszélt török újságíróknak.

Az amerikai és az orosz hírszerzés vezetőinek hét eleji ankarai találkozójával kapcsolatos kérdésre válaszolva Erdogan azt mondta: a török hírszerzés vezetőjétől, Hakan Fidantól úgy tudja, hogy

jelen állás szerint egyik fél sem kísérel meg atomfegyvert bevetni.

"Ez újabb világháborúhoz vezet, erre ne adjunk lehetőséget" - fogalmazott, hozzátéve: országa szeretné biztosítani, hogy az amerikai és az orosz fél gyakran összeüljön.

A török elnök az interjúban az ukrán gabonafolyosóval kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy Oroszország kész ingyen szállítani gabonát és műtrágyát Afrikába. A kezdeményezést illetően jelezte: Törökország úgy járulna hozzá ehhez, hogy a búzát lisztté őrölnék és úgy küldenék Afrikába. "Ez komolyan tehermentesíteni fogja őket" - mutatott rá.

Erdogan a sajtóbeszámoló szerint egyúttal bejelentette, hogy

Oroszország egy második négyreaktoros atomerőművet is építene Törökországban,

a Fekete-tenger partján fekvő Sinopban. A török államfő részletekkel nem szolgált.

Az Egyiptommal és Szíriával fennálló viszonyról is faggatták a sajtó munkatársai Erdogant, aki mint mondta: a politikában nincs örök harag. Kiemelte: Törökország újból felülvizsgálhatja a kapcsolatait azokkal az országokkal, amelyekkel problémája van. A jövő júniusi választások után pedig akár "tiszta lappal" is tudunk indulni - nyomatékosította.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×