eur:
390.97
usd:
366.67
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Németországban is elszabadultak az élelmiszerárak

Aligha éri sok öröm a német vásárlókat a piacokon és a szupermarketekben a következő hetekben. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a mezőgazdasági termékek termelői ára tovább emelkedett. Választékban ugyan nem lesz hiány, az árak viszont annál inkább riasztók lehetnek.

A szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint szeptember óta tovább gyorsult az áremelkedés. A mezőgazdasági termékek közül az emelkedés legerősebben a burgonyát "sújtotta", ami a fogyasztók számára az egyik legrosszabb hírnek számít.

Az adatok szerint

a mezőgazdasági termékek termelői ára szeptemberben 39,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az összehasonlítás kedvéért: augusztusban az emelkedés még 34,5, júliusban pedig 33,4 százalékos volt az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

A növényi eredetű termékek ára egy év alatt 26 százalékkal nőtt. Ez az emelkedés többek között a gabona árára vezethető vissza, amely az egy évvel korábbi árhoz képet 41 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék termelői ára egy év alatt 22,8 százalékkal nőtt.

Az étkezési burgonyáért a gazdák 73 százalékkal többet kasszíroztak, mint egy évvel korábban.

Apró örömöt jelentett az ürömben, hogy az alma ára egy év alatt 20,6 százalékkal csökkent.

Az energia- és a takarmányköltségek az állati eredetű termékek árait is jelentősen megnövelték. Az emelkedés egy év alatt 49,1 százalékos volt. A tej egy éven belül 57,9 százalékkal drágult. A vágósertésért pedig 63,1 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

Szakértők szerint a most megállapított áremelkedések hamarosan az élelmiszerek fogyasztói árában is lecsapódnak. A termelői árak ugyanis egyfajta korai előrejelzőnek számítanak azokra az árakra vonatkozóan, amelyeket később a szupermarketekben követelnek.

Októberben a fogyasztói élelmiszerárak 20,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbi áraknál. Ez egyben azt jelenti, hogy a szóban forgó árak dupla olyan mértékben emelkedtek, mint az általános megélhetés költségei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×