eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij elárulta, hogyan érhetne véget a háború

Az ukrán elnök a G20-ak csúcstalálkozóján mondott videóbeszédében ismertette az elképzeléseit.

Zelenszkij szerint a konfliktus lezárásához elengedhetetlen az orosz csapatok kivonása és Ukrajna területi egységének helyreállítása. A háború befejeződése után pedig országának "hatékony biztonsági garanciákra" lesz szüksége, ehhez pedig nemzetközi értekezletet javasolt, amelyen szerinte egy "kijevi megállapodást" kellene megkötni.

Az ukrán elnök emellett követelte, hogy hosszabbítsák meg a Törökország és az ENSZ közvetítésével az ukrán gabona exportjáról kötött egyezmény hatályát. A fekete-tengeri orosz blokád feloldása óta Ukrajna több mint 10 millió tonna gabonát szállított külföldre - mondta.

A gabonamegállapodás november 19-én jár le, tárgyalások folynak a meghosszabbításáról.

Zelenszkij szerint idén Ukrajna 45 millió tonna gabonával járulhat hozzá a világ élelmiszer-biztonságának biztosításához.

Az ukrán elnök ismét bírálta Oroszországot az "ukrán energiarendszer lerombolása" miatt. "Oroszország fegyverként veti be a hideget emberek milliói ellen" - jelentette ki. Azzal vádolta Moszkvát, hogy a háborúban több mint 430 gyereket ölt meg, és 11 ezer fiatal lányt és fiút szakított el családjuktól és hurcolt Oroszországba. Bírálta a nemzetközi vöröskeresztet, amiért szerinte nem tesz eleget azért, hogy Ukrajna kapcsolatba léphessen az ukrán hadifoglyokkal.

Zelenszkij beszédében kitért a háború súlyos ukrajnai környezetkárosító következményeire. A tüzérségi támadások nyomán több millió hektár erdő égett le, a Donyec-medencében szénbányákat öntött el a víz, és több millió hektár termőföld szennyeződött - mondta. A Fekete-tengeren legkevesebb 50 ezer delfin pusztult el a több mint nyolc hónapja tartó háború következtében - hívta fel a figyelmet beszédében az ukrán elnök.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×