eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Justin Trudeau kanadai kormányfő a londoni kormányfői rezidenciához, a Downing Street 10-hez érkezik, ahol megbeszélést folytat Liz Truss brit miniszterelnökkel 2022. szeptermber 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

A választásokba való durva beavatkozással vádolja Kínát Justin Trudeau

A kanadai miniszterelnök a demokráciák ellen folytatott agresszív játszmákkal vádolja az országot, amely szerinte kanadai intézményeket céloz meg.

Kanadai sajtóhírek szerint a kanadai választásokon 2019-ben Peking támogatta jelöltek hálózata is indul: legalább tizenegyükről derült ki, hogy Kína támogatta.

A Global News helyi műsorszolgáltató meg nem nevezett hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Peking pénzt juttatott a jelölteknek, illetve hogy a kínai ügynökök számos jelölt kampánytanácsadójaként működtek közre – írja a CNN.

Nagy összegeket is irányíthattak Kanadába

Egy esetben 250 ezer kanadai dollár – 74 millió forint – összegű finanszírozást irányítottak egy Ontario tartományi képviselő irodáján keresztül. A torontói kínai konzulátus irányította akcióban azt akarták elérni, hogy a képviselők irodáiba kínai nyomás gyakorlására képes személyek kerülhessenek, de

korrumpálni próbáltak egykori képviselőket is annak érdekében, hogy így szerezzenek befolyást.

Mind a liberális, mind a konzervatív párt ellen irányultak a Kínai akciók az információk szerint, de ezek sikerességével kapcsolatosan nem hoztak nyilvánosságra információkat. A Kanadában élő kínai hivatalos személyek nem reagáltak a vádakra.

Dagad a kínai botrány

"Jelentős intézkedéseket hoztunk választási folyamataink és rendszereink integritásának megerősítése érdekében, továbbra is befektetünk a választási beavatkozás elleni küzdelembe, a demokráciáinkba és intézményeinkbe való külföldi beavatkozás ellen" – mondta Trudeau.

"Sajnos azt látjuk, hogy országok, állami szereplők a világ minden tájáról, legyen szó Kínáról vagy másokról, továbbra is agresszív játékot űznek intézményeinkkel, demokráciáinkkal" – tette hozzá.

A hírek nem sokkal azután váltak nyilvánossá, hogy a kanadai hatóságok nyomozni kezdtek az ország területén megnyitott,

nem hivatalos kínai rendőrőrsök ügyében.

Ilyen rendőrőrsök több európai országban is megtalálhatók, Kanadában az ezekben végzett törvényellenes tevékenységek miatt zajlanak nyomozások.

Budapesten is volt két ilyen rendőrállomás

Több uniós tagállam, köztük Írország és Hollandia már felszólította Kínát, hogy zárja be a rendőrségi állásokat, amelyeket a jelentések szerint arra használtak, hogy a kormány ellenfeleire nyomást gyakoroljanak, hogy térjenek vissza Kínába és nézzenek szembe a büntetőjogi felelősségre vonással.

A holland média bizonyítékokat talált arra, hogy az úgynevezett tengerentúli szolgálati helyeket, amelyek diplomáciai szolgáltatások nyújtását ígérik,

arra használták, hogy megpróbálják elhallgattatni az Európában élő, kínai másként gondolkodókat.

Az európai kínai rendőrségek közül kettő Budapesten működhetett a Telex szerint.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×