eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Annalena Baerbock német külügyminiszter pártja, a Szövetség 90/Zöldek bonni kongresszusán 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Berlin: nem mehet így tovább Kínával!

Németország külügyminisztere a kancellár közelgő kínai útja elé adott útravalót a nyilvánosságnak.

Változásra van szükség Németország Kína-politikájában - jelentette ki kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter taskenti látogatása során.

Baerbock Olaf Scholz kancellár november 4-én esedékes első kínai útja előtt úgy fogalmazott, hogy Berlin új Kína-stratégiát állít össze, mivel "a kínai politikai rendszer az utóbbi években jelentősen megváltozott, s ezzel Németország Kína-politikájának is lépést kell tartania".

A német tárcavezető üzbég hivatalai partnere, Vlagyimir Norov oldalán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: arra számít, hogy Scholz majd tolmácsolja a német kormány - koalíciós szerződésben is rögzített - üzenetét Hszi Csin-ping kínai elnöknek.

Baerbock szerint ide tartoznak a

tisztességes gazdasági versenyfeltételek, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása és a nemzetközi jog elismerése

a nemzetközi együttműködés alapelveként "tekintettel Közép-Ázsiára, de a világ más térségeire is".

Scholz bírálatok kereszttüzébe került, mert engedélyezte a Cosco kínai állami vállalatnak, hogy 25 százalékos részesedést szerezzen a hamburgi kikötőben olyan aggodalmakat keltve, hogy Németország erősebb függőségi viszonyba kerülhet Kínával. Az ügy miatt a többi között a német külügyminisztérium is jelezte fenntartásait.

A kínai nyersanyagfüggőség oldását szolgáló erőfeszítések keretében Baerbock látogatást tett a Taskent közelében található Almalik bányában, amelynek területén a világ legkorszerűbb rézkohóját tervezik üzembe helyezni 2023 végéig.

A kínai ujgur kisebbség egyik vezetője,

az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza kedden Berlinben felszólította a német kancellárt, hogy mondja le pekingi útját.

Úgy fogalmazott, hogy a gazdasági küldöttség társaságában tervezett út azt mutatja, hogy "Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál".

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×