eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó, ukrán kukoricával megrakott Star Helena teherhajó, miután elindult az odesszai kikötőből 2022. augusztus 7-én. Ukrajna orosz megszállásának február 24-i megkezdése óta augusztus 1-jén futott ki az első gabonaszállító hajó ukrán kikötőből. Odesszából. Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában és az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében.
Nyitókép: MTI/AP/Nina Lyashonok

Orosz állítás: legalább az egyik drónt a gabonafolyosóról indították

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy kielemezte az orosz fekete-tengeri flottát megtámadó drónok roncsait, amelyeknek legalább az egyikét a megállapodás szerint gabonaszállító folyosó területéről, egy Ukrajna vagy a nyugati szövetségesei által használt civil hajóról indíthatták el.

A tárca közleményében azt írta: a navigációs adattár elemzéséből kiderült, hogy a támadást Odessza közeléből, a tenger partjáról indították. A drónok a gabonaszállítás biztonságát garantálni hivatott folyosó mentén haladtak, majd ráfordultak a szevasztopoli orosz haditengerészeti támaszpontra - írták.

Oroszország állítása szerint az egyik drónt pedig kifejezetten a gabonafolyosó területéről indították el.

Moszkva megjegyezte: ez akár azt is jelentheti, hogy a pilóta nélküli repülőgépet az ukrán kikötőkből mezőgazdasági termékeket szállító, Ukrajna vagy nyugati szövetségesei által használt civil hajók egyikéről engedték fel. A drónok közül

néhány kanadai navigációs eszközökkel volt felszerelve

- tette hozzá a tárca.

A moszkvai védelmi minisztérium emlékeztetett: Ukrajna szombat reggel tizenhat drónnal támadást hajtott végre Oroszország Szevasztopol közelében állomásozó fekete-tengeri flottája ellen. Moszkva állítása szerint a támadást a brit haditengerészet segítségével hajtották végre. Nagy-Britannia ezt tagadja.

Oroszország állítása szerint visszaverte a támadást, de mivel a célba vett hajók a gabonaszállítás biztonságát voltak hivatottak garantálni, Moszkva úgy döntött, hogy felmondja a júliusban az ENSZ égisze alatt megkötött nemzetközi gabonaszállítási megállapodást. Szakértők szerint a döntés veszélybe sodorhatja a globális élelmiszerbiztonságot.

Ukrajna úgy véli, Oroszország csak ürügyet keresett a gabonaszállítási megállapodás felrúgására.

Kijev felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára kötelezettségei betartása érdekében.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter elmondta: egy Etiópiába tartó, negyven tonna gabonával megrakott hajó még elhagyhatta Ukrajnát, de az orosz blokád miatt ellehetetlenült a további export.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint 176 - összesen több mint kétmillió tonna gabonával megrakodott - hajó nem tud kijutni az ukrán kikötőkből a blokád miatt.

Joe Biden amerikai elnök botrányosnak nevezte Oroszország döntését, az Európai Unió pedig annak átgondolására szólította fel Moszkvát.

António Guterres ENSZ-főtitkár mélységes aggodalmának adott hangot, és jelezte: intenzív tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy Oroszország meggondolja magát.

A NATO a megállapodás azonnali megújítását kérte, és felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "hagyja abba az élelmiszer fegyverként való felhasználását, és állítsa meg illegális ukrajnai háborúját".

A júliusban kötött gabonaszállítási egyezménynek köszönhetően 397 hajón több mint kilencmillió tonna gabona hagyhatta el biztonságban az ukrajnai kikötőket, és ennek hatására csökkentek a globális élelmiszerárak. A megállapodás november végén járt volna le, ha Moszkva most fel nem mondta volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×