eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Kijev, 2022. október 17.Drón repül Kijev felett 2022. október 17-én. A Kijevet és más ukrán városokat ért orosz dróntámadásokban legkevesebb három ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Norvégia készültségben: azonosítatlan drónok kerülgetik a kritikus infrastruktúra elemeit

Az elmúlt hónapokban offshore olaj- és gázmezők, valamint egyéb alapvető infrastruktúrát biztosító épületek közelében is láttak drónokat.

"Úgy gondoljuk, hogy a drónrepüléseket olyan módon hajtják végre, hogy nehéz legyen kideríteni, ki áll valójában a háttérben" - mondta Hedvig Moe, a norvég rendőrség biztonsági szolgálatának helyettes vezetője.

A norvég hatóságok az oroszokat gyanítják a drónreptetések hátterében úgy vélik, azokkal

a kémkedés vagy egyszerűen félelemkeltés a céljuk

- írja a Euronews.

Nincs most mit veszítenie az oroszoknak a norvégok szerint

"Oroszország többet nyerhet és kevesebbet veszíthet azzal, ha most hírszerzési tevékenységet folytat Norvégiában, mint a háború előtti helyzetben. Ennek egyszerű oka van -

Oroszország az ukrán háború miatt szorult helyzetben van, a szankciók miatt elszigetelődött"

- tette hozzá Moe, megemlítve azt is, jelenleg nagyon feszült a politikai helyzet, mely igen komplex és a fenyegetettség egyik pillanatról a másikra változhat nagyot.

Az elmúlt hónapokban legalább hét oroszt tartóztattak le az országban drónok reptetéséért vagy azért, mert olyan területeken készített fotót, amelyeken érzékeny információk voltak megszerezhetők.

Az uniós szankciókhoz hasonlók érvényesek itt is

Egy 47 éves, orosz-brit kettős állampolgárságú férfit két hétre zártak börtönbe szerdán annak gyanújával, hogy drónokat reptetett a norvégiai Svalbard sarkvidéki szigetcsoporton. Az Oroszországgal kapcsolatos szankciók megsértése ellene a vád. A norvég törvények értelmében tilos, hogy orosz cégek vagy állampolgárok által üzemeltetett repülőgépek norvég területen landoljanak, felszálljanak vagy átrepüljenek norvég terület felett. Az ország bár nem uniós tagállam, az államszövetség intézkedéseivel párhuzamos döntéseket hoz a téren.

"Nem elfogadható, hogy külföldi hírszerzők drónokkal repüljenek norvég repülőterek felett. Az

oroszok nem használhatnak drónokat Norvégiában,

és nem akarjuk, hogy bárki is ilyen eszközöket használjon az ország kulcsfontosságú létesítményei felett" - mondta Jonas Gahr Störe miniszterelnök.

Nagyon megugrott a gyanús megfigyelések száma

A repülőtereket üzemeltető Avinor kedden közölte, hogy idén eddig 50 lehetséges drónmegfigyelést jelentettek Norvégia polgári repülőterein, ebből 27-et július óta.

Összehasonlításképp 2021-ben 17, 2020-ban 14 drónészlelést jelentettek, 2019-ben pedig 44-et.

A norvég rendőrség biztonsági szolgálata a helyi rendőrségi szervekkel szoros együttműködésben nyomoz a drónreptetések ügyében.

A norvégokkal egyidejűleg más európai nemzetek is fokozták a kulcsfontosságú energia-, internet- és áramellátási infrastruktúrák biztonságát, miután a múlt hónapban víz alatti robbanások miatt megrepedt két olyan földgázvezeték a Balti-tengeren, amelyek orosz gázt szállítanak Németországba. Az Északi Áramlat vezetékek Svédország és Dánia partjainál sérültek meg, hatalmas mennyiségű metánt, egy erős üvegházhatású gázt juttatva a levegőbe.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×