eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Megrongálódott rendőrautó a Kanjuruhan stadionban kitört szurkolói zavargások után az indonéziai Malangban 2022. október 2-án. Az Arema Malang FC –Perszebaja Szurabaja bajnoki labdarúgó-mérkőzés után a 3-2-re alulmaradó hazai csapat szurkolói elözönlötték a pályát, majd amikor a rendőrök megpróbálták könnygázzal szétoszlatni őket, mindenki a kijárat felé kezdett rohanni, és a lökdösődésben agyontaposták egymást az emberek. A zavargásokban legalább 180-an meghaltak és több mint százan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Sandi Sadewa

Lebontják az indonéz stadiont, ahol több mint 130 ember lelte halálát

Joko Widodo elnök a futballélet reformjára tett ígérete mellett jelentette be, hogy lebontják, majd újjáépítik a stadiont.

Az újonnan építendő stadion már a FIFA sztenderdjeinek megfelelő lesz, mondta az elnök azt követően, hogy találkozott a FIFA vezetőjével, Gianni Infantinóval – írja a CNN.

A 130 ember halálával végződő meccset még október elsején játszották Malang városában - azt követően, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be az emberek megfékezésére, amit a FIFA tilt a stadionokban. Az elnök most arról beszélt, ígéretet tett Infantinónak arra, hogy gyökeresen megváltozik az, ahogyan a futballt kezelik az országban.

"Megállapodtunk abban, hogy alaposan átalakítjuk az indonéz labdarúgást. A felkészülés minden aspektusának a FIFA-szabványokon kell alapulnia" – mondta az országában Jokowi néven ismert elnök, aki azt követően találkozott a szervezet vezetőjével, hogy Indonézia és a FIFA megállapodott egy közös munkacsoport létrehozásáról a stadionban történt tragédia nyomán. Az ország a jövő évi U20-as világbajnokság megrendezésére készül.

Gianni Infantino hozzátette: szervezetének elsődleges célja, hogy mind a játékosok, mind a focirajongók biztonságban érezhessék magukat az országban a meccseken.

"Ez egy focinemzet, ahol 100 millió ember közös szenvedélye a futball. Tartozunk az embereknek azzal, hogy amikor mérkőzésre mennek, biztonságban érezhessék magukat" – fogalmazott a FIFA vezetője, és azt is elmondta, szorosan együtt fognak működni az országgal annak érdekében, hogy az meg tudja reformálni a futball világát és az U20-as tornát biztonságban tudja megrendezni.

A könnygáz okozta a bajt

A világ egyik legtöbb halálos áldozatát követelő stadiontragédiájának okait firtató vizsgálat közben arra jutott, hogy

a könnygázhasználat túlzó és megkülönböztetés nélküli módja

vezetett a tragédiához. Amikor a drukkerek megpróbálták elhagyni a stadiont, a tömeg összetorlódott, több mint 100 ember, köztük 40 gyerek fulladásos halálát okozva.

A jelentés egyéb tényezőket is azonosított, többek között a következőket:

  • a stadion zsúfolásig teli volt
  • a kijáratokat lezárták
  • a liga tisztviselői arra törekedtek, hogy a mérkőzést éjszaka tartsák meg, hogy jobb nézettséget biztosítsanak a helyi műsorszolgáltatónak - annak ellenére, hogy a rendőrség kérte, hogy a heves riválisok közötti mérkőzést nappal tartsák meg

A tényfeltáró csoport azt is elmondta, hogy a biztonsági kamerák több mint három órányi felvételét törölték a mérkőzés után egy órával. A csoport kérte, hogy a rendőrség bocsássa rendelkezésre ezeket a felvételeket. A csoport lemondásra szólította fel az Indonéz Labdarúgó Szövetség vezetőjét is.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×