eur:
389.3
usd:
362.72
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán civilek katonai képzést kapnak a nyugat-ukrajnai Lemberg lőterén 2022. október 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Mikola Tisz

Franciaország vállalta 2000 ukrán katona kiképzését

Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni.

Franciaország kétezer ukrán katonának tart továbbképzést - jelentette be Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a Le Parisien című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

Az ukrán katonák Franciaországban a francia egységekben fognak több hetet eltölteni - mondta a tárcavezető. A képzésnek három szintje lesz: általános gyakorlati képzés, ezt követően az Ukrajna által megjelölt különleges igények szerinti, elsősorban logisztikai képzés, harmadik szinten pedig a Franciaország által nyújtott felszerelésekről történő képzés.

"Mindezt a jogok tiszteletben tartásával tesszük, soha nem hadviselőként, mivel mi nem állunk háborúban. Mi segítünk egy országot, amely háborúban áll, amióta Oroszország megtámadta" - jelezte a miniszter.

Emmanuel Macron államfő az ukrajnai háború következményeiről szerda este adott élő televíziós interjújában megígérte hogy Párizs újabb fegyvereket, mégpedig légvédelmi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

A védelmi miniszter elmondta: a Crotale kis hatótávolságú francia légvédelmi rakétarendszerről van szó, amely jelentős segítséget nyújt majd az ukránoknak a légterük megvédéséhez.

"Nekünk 12 van belőle, de fokozatosan bővítjük a rendszert és MAMBA föld-levegő rakéta rendszerrel váltjuk fel, így (az átadott eszközök) nem fognak hiányt okozni a francia hadseregnek" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint az a cél, hogy két hónapon belül megvalósuljon az átadási és képzési művelet.

Emlékeztetett arra, hogy eddig 18 francia CAESAR önjáró löveget szállított Franciaország az ukrán hadseregnek, és a tárgyalások folytatódnak további hat ágyú és föld-föld csapásmérő rendszerek leszállításáról.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×