eur:
393.5
usd:
368.15
bux:
66491.82
2024. április 25. csütörtök Márk
FILE PHOTO: Elon Musk raises his phone towards the sky during a news conference at the SpaceX Starbase, in Brownsville, Texas, U.S., August 25, 2022. REUTERS/Adrees Latif/File Photo
Nyitókép: REUTERS/Adrees Latif/File Photo

Elon Musk cége nem győzi finanszírozni az Ukrajna fölötti műholdakat

Az amerikai Pentagontól kért segítséget a Tesla és a SpaceX alapítója, vezérigazgatója.

A CNN amerikai hírcsatorna értesülései szerint több tízmillió dollárnyi támogatásra lenne szüksége az üzletembernek ahhoz, hogy továbbra is működjenek a Starlink műholdak a háború sújtotta országban.

Elon Musk még szeptemberben levelet küldött az amerikai védelmi minisztériumnak, amiben közölte, nem tudja tovább finanszírozni a Starlink szolgáltatást. Azt kérte, a Pentagon vegye át a Starlink kormányzati és katonai felhasználásának költségeit, amelyek a következő tizenkét hónapban közel 400 millió dollárra is rúghatnak – idézi az amerikai hírcsatornát a magyarnemzet.hu.

Az üzletember levelében úgy fogalmazott, „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy, hogy határozatlan ideig álljuk a meglévő terminálok költségeit”.

Kijev azonban további támogatásokra számított: a CNN egy korábban be nem jelentett kérésről is hírt adott, miszerint júliusban az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zsaluzsnyi mintegy nyolcezer Starlink terminált kért Musktól, mondván, naponta mintegy ötszáz semmisül meg.

„A SpaceX rettenetesen nehéz döntések előtt áll. Nem hiszem, hogy pénzügyileg képesek lennénk további terminálokat vagy szolgáltatásokat nyújtani, ahogy azt a tábornok kérte” – reagált az ukrán kérésre a vállalat.

Elon Musk vállalata ez idáig mintegy 20 ezer Starlink műholdat vetett be Ukrajna felett, így biztosítva internetet a lakosságnak. Az első műholdas egységek tavasszal érkeztek meg a háború sújtotta országba – idézi föl a lap.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi történik a tőzsdéken?

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×