INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

starlink

ukrajna

elon musk

háború

A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen Starlink-műholdak látszanak az égen az egykori fűtőerőmű szállítópályájának betonalapja felett Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva 2020. április 19-én este. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a műholdak mozgása egy-egy fényes szakaszként látható. A Starlink program a SpaceX világméretű, a globális internetszolgáltatást célzó műholdas projektje.

Elon Musk a Pentagonnak írt panaszos levelet a Starlink kapcsán

Meggondolta magát Elon Musk és továbbra is biztosít ingyenes műholdas internetet az ukrán kormánynak. A milliárdos korábban szembehelyezkedni látszott az ukrán üggyel és azt sugallta: el kéne ismerni, hogy a Krím-félsziget orosz. Az ügy mögött azonban pénz is meghúzódik.

„Fene vigye... még ha pénzt is veszít a Starlink, és más cégek több milliárdot kapnak az adófizetők pénzéből, mi továbbra is ingyen támogatjuk az ukrán kormányt” – írta a Twitteren a világ leggazdagabb embere, amikor bejelentette, hogy meggondolta magát, és továbbra is biztosítja az ingyenes műholdas internetet Ukrajnának. Úgy tűnik, az irónia mellett egy kis sértettség is volt szavaiban.

Elon Musk műholdas internetszolgáltatása, a Starlink azonban nemcsak az ukrán kormány támogatásának számít – az internet-kapcsolat létfontosságú a harcmezőn az ukrán hadsereg számára, ahogy és a kritikus infrastruktúra szempontjából is. Azt követően, hogy a krími hídrobbantásért Putyin orosz elnök bosszúból cirkálórakétákkal sorozta meg az ukrán városokat és infrastruktúrát, a Starlink jóvoltából sikerült gyorsan helyreállítani a fontos kapcsolatokat – írta Mihajlo Fedotov ukrán miniszterelnökhelyettes.

Musk néhány hete kezdte el pedzegetni, hogy a Starlink-terminálok, a műholdak fenntartása, a kapcsolat továbbításáért a helyi telecom-cégeknek fizetett pénzek, valamint a kibervédelem

havi 20 millió dollárjába kerül.

Az sem tetszett neki, hogy versenytársai, a Lockheed és Boeing, 60 milliárd dollárt kaptak a Pentagontól. Írt is egy levelet a minisztériumnak, amiben – a Mashable nevű portál szerint – 124 millió dollárt kért az idei veszteségekért cserébe. Október 7-én már olyan jelentések érkezetek a frontról, hogy „kihagynak” a Starlink-eszközök, ami komoly fejfájást okozott az ellentámadást folytató ukrán hadseregnek. Egyesek fel is tették a kérdést: Most akkor Elon Musk jótékony adakozó, vagy a pénzre utazik?

Musk közben egy bizarr kérdőívet tett ki a Twitterre, amiben azt kérdezte a követőitől: adjon-e területi engedményeket Ukrajna Oroszországnak a háború befejezéséért és vállalja-e, hogy semleges lesz?

Mindez haragot váltott ki Kijevben, Ukrajna hírhedt – de távozó – németországi nagykövete pedig káromkodások közepette küldte el melegebb égtájra Muskot. Amire az ő első válasza az volt, hogy, „csak követjük a javaslatát”, megyek is, ahová küldenek. Az is felmerült, hogy a világ leggazdagabb embere Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt az ötletéről. Ő azt elismerte, hogy „még másfél éve beszéltek” – tehát még az invázió előtt –, de Ukrajna nem volt téma – állította.

A CNN feljegyzéseket szerzett meg Musk és a Pentagon levelezéséből, amelyben a milliárdos felpanaszolta, hogy az ő cégét nem támogatja az amerikai kormány. A hadsereg megerősítette, hogy valóban párbeszédet folytat vele.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Elon Musk, Ukrajna és a Pentagon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018