eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Rakétacsapásokban megsemmisült bevásárlóközpont maradványai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Az ukrán fővárosban március 21-én estétől március 23-án reggelig újabb kijárási tilalom lép életbe, minden üzlet zárva marad, és arra kérik az embereket, ha megszólalnak a szirénák siessenek az óvóhelyre.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Ukrajna: újabb orosz rakétacsapások

Ismét több ukrán nagyváros ellen hajtottak végre támadásokat az oroszok.

Az ukrán katasztrófavédelem azt közölte, hogy legalább egy ember meghalt, amikor az oroszok polgári létesítményeket vettek célba. Anatolij Kurtyev, a városi tanács titkára szerint Zaporizzsjában egy oktatási intézményben, egy egészségügyi intézményben és lakóépületekben keletkeztek károk a reggeli rakétatámadás következtében.

Ugyancsak támadás érte az ország nyugati részében lévő Lemberg és Vinnyicja megyeszékhelyű városokat. Makszim Kozickij, Lemberg megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az előzetes információk szerint három robbanás történt a régió két energetikai létesítményében. Andrij Szadovij, Lemberg polgármestere később nyilvánosságra hozta, hogy a támadás következtében egy ember sérült meg.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál vinnyicjai tudósítója arról számolt be, hogy két robbanás hallatszott, valószínűleg a város peremvidékéről. Egyelőre nem tudni, hogy orosz lövedék csapódott-e be, vagy az ukrán légvédelem semmisített meg ellenséges célpontokat.

Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy folytatódik az ukrán ellentámadás a déli Herszon megyében, az orosz csapatok visszavonulnak, védelmi vonalaikat is "hátrébb viszik". Cáfolta, hogy lelassult volna az ukrán csapatok előrenyomulása a térségben. Humenyuk szavai szerint a megszállók kiviszik családjukat a herszoni régióból, és az orosz erők egyre kevésbé képesek utánpótlás szállítására a térségbe.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében kiemelte, hogy meghaladta a 63 ezret az Ukrajnában meghalt orosz katonák száma.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról számolt be, hogy

a légierő további 14 orosz rakétát semmisített meg Ukrajna különböző régióiban,

azon túl, hogy a reggeli órákban négyet lelőttek.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy tévéműsorban elmondta, hogy az ukrán légvédelem több rakétát is lelőtt kedden Kijev közelében. Hozzátette, hogy ennek köszönhetően egyetlen robbanás sem volt az ukrán fővárosban, így "a nap normálisan indult, minden incidens nélkül".

A megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium sajtószolgálata közölte, hogy csere útján újabb 62 elesett ukrán katona holttestét kapták meg az orosz féltől. A közleményben arra nem tértek ki, hogy cserébe hány halott orosz katona tetemét adtak át.

Az ukrán katonai hírszerzés közölte, hogy értesüléseik szerint Oroszország már 32 iráni gyártású Sahíd-136 típusú kamikaze drónt szállított Fehéroroszországba, és csütörtökig további nyolc érkezése várható.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×