eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Former Russian state TV employee Marina Ovsyannikova, who staged an anti-war protest on live state television and was later charged with public activity aimed at discrediting the Russian army amid Ukraine-Russia conflict, attends a court hearing in Moscow, Russia, July 28, 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Megszökött a házi őrizetből az élő adásban protestáló orosz tévés, most körözik

Marina Ovszjannyikova júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle.

Körözési listára került Oroszországban a háziőrizetből megszökött Marina Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni televíziós tiltakozóakciója nyomán vált ismertté.

A 44 éves nőt augusztusban két hónapra háziőrizetbe helyezték a tárgyalása idejére. Ovszjannyikovát hamis hírek terjesztésével vádolják az orosz fegyveres erőkről, az erre vonatkozó új jogszabály értelmében akár tíz év börtönnel is sújthatják.

Az ügy egy júliusi tüntetőakcióval kapcsolatos, amikor a Kremllel szemben a folyóparton plakátot tartott a magasba, Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztáknak nevezte.

Az RT orosz állami televízió az újságírónő volt férjére hivatkozva még szombaton adott hírt arról, hogy Ovszjannyikova

11 éves lánya társaságában elhagyta a háziőrizetet és ismeretlen helyen tartózkodik.

Hétfőn neve és fényképe már szerepelt a belügyminisztérium körözött személyeket feltüntető listájára.

Ovszjannyikova azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a Pervij Kanal orosz csatornánál márciusban az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felhívta a nézőket, hogy ne higgyenek a "propagandának" és a "hazugságoknak".

Az adás megszakítása előtt az orosz és ukrán szülőktől származó Ovszjannyikova videoüzenetet rögzített, amelyben az Ukrajna elleni inváziót bűncselekménynek, Oroszországot agresszornak, Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősnek minősítette. Sürgette a testvérgyilkos háború azonnali leállítását és tiltakozó megmozdulásokra hívott fel. Emellett sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a tévécsatornánál dolgozva sokáig terjesztette a Kreml "propagandáját".

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, és akkor megúszta az ügyet pénzbírsággal. A tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként.

Júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle. Eközben sem hagyott fel a putyini vezetés bírálatával, ezért újra őrizetbe vették és "hamis információk terjesztése" címén vádat emeltek ellene.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×