eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Former Russian state TV employee Marina Ovsyannikova, who staged an anti-war protest on live state television and was later charged with public activity aimed at discrediting the Russian army amid Ukraine-Russia conflict, attends a court hearing in Moscow, Russia, July 28, 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

Megszökött a házi őrizetből az élő adásban protestáló orosz tévés, most körözik

Marina Ovszjannyikova júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle.

Körözési listára került Oroszországban a háziőrizetből megszökött Marina Ovszjannyikova, aki az ukrajnai orosz hadművelet elleni televíziós tiltakozóakciója nyomán vált ismertté.

A 44 éves nőt augusztusban két hónapra háziőrizetbe helyezték a tárgyalása idejére. Ovszjannyikovát hamis hírek terjesztésével vádolják az orosz fegyveres erőkről, az erre vonatkozó új jogszabály értelmében akár tíz év börtönnel is sújthatják.

Az ügy egy júliusi tüntetőakcióval kapcsolatos, amikor a Kremllel szemben a folyóparton plakátot tartott a magasba, Vlagyimir Putyin orosz elnököt gyilkosnak, az orosz katonákat pedig fasisztáknak nevezte.

Az RT orosz állami televízió az újságírónő volt férjére hivatkozva még szombaton adott hírt arról, hogy Ovszjannyikova

11 éves lánya társaságában elhagyta a háziőrizetet és ismeretlen helyen tartózkodik.

Hétfőn neve és fényképe már szerepelt a belügyminisztérium körözött személyeket feltüntető listájára.

Ovszjannyikova azzal vonta magára a nemzetközi figyelmet, hogy a Pervij Kanal orosz csatornánál márciusban az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött feltartott egy háború megállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felhívta a nézőket, hogy ne higgyenek a "propagandának" és a "hazugságoknak".

Az adás megszakítása előtt az orosz és ukrán szülőktől származó Ovszjannyikova videoüzenetet rögzített, amelyben az Ukrajna elleni inváziót bűncselekménynek, Oroszországot agresszornak, Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősnek minősítette. Sürgette a testvérgyilkos háború azonnali leállítását és tiltakozó megmozdulásokra hívott fel. Emellett sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a tévécsatornánál dolgozva sokáig terjesztette a Kreml "propagandáját".

A televíziós incidens után Ovszjannyikovát előállították, és akkor megúszta az ügyet pénzbírsággal. A tévétől való távozása után külföldre ment, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként.

Júliusban hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyermekéért, akit a volt férje el akart venni tőle. Eközben sem hagyott fel a putyini vezetés bírálatával, ezért újra őrizetbe vették és "hamis információk terjesztése" címén vádat emeltek ellene.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×