INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

földgáz

bulgária

import

vezeték

Rumen Radev bolgár elnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.

Négy európai ország ajánlotta magát az azerbajdzsáni földgáz szállítására

Infostart / MTI

Magyarország, Bulgária, Románia, és Szlovákia földgázhálózatot működtető vállalatai tettek javaslatot Rumen Radev bolgár elnök szerint.

Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában folytatott megbeszélésén Rumen Radev elnök kijelentette: a négy EU-tagállam felajánlotta gázvezeték-hálózatát, hogy gyorsabban és olcsóbban érkezhessen azeri földgáz Közép-, Nyugat- és Dél-Európába.

Az Európai Bizottság júliusban egyetértési nyilatkozatot írt alá Azerbajdzsánnal az onnan származó földgázimport mennyiségének megkettőzéséről, amellyel szeretnék elérni évente legalább húszmilliárd köbméter gáz behozatalát 2027-re. "Az elkövetkező években szeretnénk legalább megduplázni a kitermelést és az európai exportot. Megvannak az erőforrásaink hozzá" – szögezte le Aliyev elnök újságíróknak, hozzátéve, hogy Azerbajdzsán régóta megbízható üzleti partner és gázszolgáltató.

A transzadriai gázvezetéken 2021-ben több mint nyolc milliárd köbméter azeri földgáz érkezett az európai országokba, köztük Olaszországba.

Azerbajdzsán idén 40 százalékkal, 11,2 milliárd köbméterre tervezi növelni európai exportját.

A bolgár elnök szerint egy újabb útvonal gyorsabb és olcsóbb lehet a további földgázimport szállítására. "Amit ajánlani tudunk, lehetővé teszi az azeri készletek azonnali szállítását a fenti országok integrált földgázvezetékein keresztül" – erősítette meg Rumen Radev.

A bolgár államfő más balkáni politikusokkal és Ursula von der Leyennel, a brüsszeli bizottság elnökével is megbeszéli majd a kérdést. Ursula von der Leyen szombaton érkezik Szófiába a Bulgáriát Görögországgal összekötő gázvezeték hivatalos megnyitó ünnepségére. Ez a csővezeték kezdetben egymilliárd köbméter azeri földgázt fog szállítani Bulgáriába.

"Biztos vagyok benne, hogy ezen a hálózaton nemcsak Bulgáriába, hanem Európába is érkezhet nagyobb mennyiségű azeri földgáz, és ez az egész európai földrész energiabiztonságát erősíteni fogja" – tette hozzá Ilham Aliyev azeri elnök.

Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018