INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

aung szan szú kjí

börtön

mianmar

A mianmari elnöki hivatal által közreadott képen Vang Ji kínai külügyminisztert (b) fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. január 11-én.

Még három évet hozzácsapott a katonai diktatúra Aung Szan Szú Kjí számlájához

Infostart / MTI

Már korábban kapott 20 évet Mianmar korábbi vezetője.

A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték - közölte a sajtóval egy neve elhallgatását kérő jogi tisztségviselő.

Szú Kjí kabinetjének három tagját is bűnösnek találták, akik szintén három év börtönbüntetést kaptak.

Turnell és Szú Kjí is tagadta az ügyben felhozott vádakat, amikor augusztusban tanúvallomást tett.

Turnell, a sydneyi Macquarie Egyetem közgazdászprofesszora, Szú Kjí tanácsadója volt, és a katonaság 2021-es puccsát követően vették őrizetbe.

A férfit öt nappal később letartóztatták, miközben arra várt, hogy egy autóval a repülőtérre szállítsák. A bűncselekmény pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, bár az állami televízió tavaly azt közölte, hogy Turnellnek hozzáférése volt "titkos állami pénzügyi információkhoz", és megpróbált elmenekülni az országból.

Szú Kjí-t már korábban 20 év börtönre ítélték más ügyekben,

amelyekről széles körben úgy vélik, céljuk a politikus lejáratása, és annak megakadályozása, hogy visszatérjen a hatalomba.

A tárgyalás minden üléséről kizárták a nyilvánosságot, a védőügyvédek számára pedig titoktartási rendelet tiltja a részletek felfedését.

A 2020 novemberében tartott parlamenti választáson Aung Szan Szú Kjí ellenzéki vezető pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elsöprő győzelmet aratott. A hadsereg pár hónappal később, 2021 februárjában, néhány órával a parlament megalakulása előtt puccsal eltávolította Aung Szan Szú Kjít a hatalomból arra hivatkozva, hogy nem vették figyelembe a választással kapcsolatos panaszaikat. A hadsereg azt állította, hogy az NLD csalással nyert.

A másfél éve kormányzó junta kemény kézzel irányítja az országot, és véres leszámolásokat hajt végre

ellenfeleivel szemben.

Nyitókép: MTI/EPA/Mianmari elnöki hivatal
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018