eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orosz lövészpáncélos Ukrajnában
Nyitókép: BBC

Ötmilliárdos, rendkívül kedvezményes hitel Ukrajnának Európától

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós makroszintű hitelt. Az uniós hozzájárulás segíteni fogja az országot, hogy fedezze az ellene zajló háború okozta finanszírozási szükségleteit - tájékoztatott az uniós tanács.

Az ötmilliárd eurós kifizetés a júniusban Ukrajna újjáépítésére, valamint nemzetközi hiteleinek visszafizetésére jóváhagyott 9 milliárd eurót elérő összegű makroszintű pénzügyi támogatás legnagyobb részletét jelenti.

A rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott támogatási csomagból egymilliárd euró kölcsönt augusztus elején folyósítottak a kijevi kormánynak. A fennmaradó, legfeljebb 3 milliárd eurót - mint írták - a lehető leghamarabb biztosítani fogják.

A pénzügyi támogatás kiegészíti az Ukrajnának a humanitárius, fejlesztési, vámügyi és védelmi területeken nyújtott egyéb uniós támogatást.

A hitellel lényegében az ukrán állam folyamatos működését biztosítják. Ukrajna a háború okozta károk mellett elvesztette hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz is. Ennek eredményeként Ukrajnának legkevesebb 37,3 milliárd euró hiányzik 2022-es finanszírozási igényei kielégítésére a Nemzetközi Valutaalap szerint.

Az Ukrajnának nyújtott hiteleket a tagállamok által nyújtott garanciák fedezik, amelyek kiegészítik az uniós költségvetésből rendelkezésre álló tartalékokat. A makroszintű pénzügyi támogatás finanszírozására az Európai Bizottság az EU nevében kölcsönt vesz fel a tőkepiacokon. Az uniós költségvetés kivételesen a kamatköltségeket is finanszírozza.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×