eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Tízből négy amerikai elképzelhetőnek tart egy polgárháborút

A Capitolium másfél évvel ezelőtti ostroma sokak szerint nagy törést okozott a társadalomban.

A brit The Guardian cikke nyomán a Telex számol be arról, hogy az amerikaiak kétharmada szerint 2021 eleje óta nőtt a társadalom megosztottsága. Sokan közülük arra számítanak, hogy ez a szakadék csak tovább fog mélyülni.

A portál idézi a The Economist és a YouGov felmérését, amelyből az is kiderül, hogy az amerikaiak 14 százaléka tartja nagyon valószínűnek a polgárháborút a következő évtizedben, 43 százalékuk pedig legalább valamelyest valószínűnek gondolja.

A felmérések azt mutatják, hogy az amerikai társadalomban

a nagy törést, a Capitolium 2021. januári ostroma okozta, amelyben négy ember vesztette életét.

Ezután kezdték sokan úgy érzeni, hogy egyáltalán nem elképzelhetetlen egy polgárháború. Ezt az érzést csak fokozza az a harcias kommunikáció, amit Donald Trump és hívei használnak – írja az internetes újság. Példaként említi, hogy Lindsey Graham dél-karolinai szenátor vasárnap este „lázadásokat” jósolt, ha Trumpot vád alá helyezik, amiért a Fehér Ház elhagyása után titkosított dokumentumokat tartott meg és vitt magával magánrezidenciájára.

A magyar hírportál emlékeztet rá, hogy washingtoni törvényhozásban jelenleg

még zajlanak a meghallgatások, amik Trump felelősségét is vizsgálják a zavargásokban.

Számos tanúvallomás szerint a volt elnök több mint három órán keresztül tétlenül nézte, ahogy támogatói megrohamozzák az amerikai törvényhozás épületét, Trump tisztviselőinek pedig könyörögnie kellett, hogy avatkozzon közbe.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×