eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Engineers inspect aircraft carrier HMS Prince of Wales as it sits off the coast of Gosport, Hampshire, after it suffered a propeller shaft malfunction. The GBP 3 billion warship left Portsmouth Naval Base on Saturday before an emerging mechanical issue occurred off the south-east coast of the Isle of Wight. Picture date: Tuesday August 30, 2022. (Photo by Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images

Banális ok miatt robbanhatott le a hadgyakorlatra igyekvő hatalmas NATO-anyahajó

A brit haditengerészet 65 ezer tonnás büszkesége, a Prince of Wales repülőgép-hordozó szombaton hagyta el Portsmouthban található bázisát, hogy az Egyesült Államok partvidéke felé hajózzon.

A NATO-zászlóshajójaként szolgáló óriás éppen az amerikai tengerészgyalogság, valamint az amerikai és kanadai haditengerészet egységeinek részvételével zajló hadgyakorlatra indult, amelyen azt tervezték, hogy a rövid úton felszálló és helyben leszálló F-35B Lightning II. típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket is bevetik.

A hárommilliárd angol font értékű hadihajó műszaki hibája azonban a Wight-szigetnél már nyilvánvalóvá vált. Haladása lelassult, majd hétfő délután a sziget délkeleti részénél már Stokes Bay felé haladt, ahol aztán a part menti, sekélyebb vizekben könnyebb volt a búvárok számára megvizsgálni a keletkezett kárt.

A Navy Lookout haditengerészeti szakportál hétfőn azt írta, hogy a jobboldali hajtóműcsavar-tengelyével voltak gondok. A honlapon egy felvételt is közzétettek, amelyen a hajó nyomdokvize csupán a bal oldalon volt észlelhető, ami a másik hajtómű meghibásodására utalhat.

A Daily Mail most még újabb részletekkel állt elő és a 24.hu szemléje szerint azt írta, hogy azért jelentkeztek a hírekben szereplő mechanikai problémák a meghajtásért felelős kardántengelynél, mert

egyszerűen nem zsírozták be eléggé a karbantartásnál.

Haditengerészeti források szerint a megfelelő kenés hiánya miatt túlmelegedés lépett fel, ami károsíthatta magát a tengelyt is. Nagy valószínűséggel hosszabb időre szárazdokkba kell vinni a hajót, ahol alapos átvizsgálásnak vethetik majd alá.

A lap idézte a brit haditengerészet egyik korábbi admirálisát is, aki szerint az ukrajnai háború idején "rendkívül szerencsétlen", ami a hadihajóval történt, és szégyen Nagy-Britanniának.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×