INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

anyahajó

nagy-britannia

műszaki hiba

Engineers inspect aircraft carrier HMS Prince of Wales as it sits off the coast of Gosport, Hampshire, after it suffered a propeller shaft malfunction. The GBP 3 billion warship left Portsmouth Naval Base on Saturday before an emerging mechanical issue occurred off the south-east coast of the Isle of Wight. Picture date: Tuesday August 30, 2022. (Photo by Gareth Fuller/PA Images via Getty Images)

Banális ok miatt robbanhatott le a hadgyakorlatra igyekvő hatalmas NATO-anyahajó

Infostart

A brit haditengerészet 65 ezer tonnás büszkesége, a Prince of Wales repülőgép-hordozó szombaton hagyta el Portsmouthban található bázisát, hogy az Egyesült Államok partvidéke felé hajózzon.

A NATO-zászlóshajójaként szolgáló óriás éppen az amerikai tengerészgyalogság, valamint az amerikai és kanadai haditengerészet egységeinek részvételével zajló hadgyakorlatra indult, amelyen azt tervezték, hogy a rövid úton felszálló és helyben leszálló F-35B Lightning II. típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket is bevetik.

A hárommilliárd angol font értékű hadihajó műszaki hibája azonban a Wight-szigetnél már nyilvánvalóvá vált. Haladása lelassult, majd hétfő délután a sziget délkeleti részénél már Stokes Bay felé haladt, ahol aztán a part menti, sekélyebb vizekben könnyebb volt a búvárok számára megvizsgálni a keletkezett kárt.

A Navy Lookout haditengerészeti szakportál hétfőn azt írta, hogy a jobboldali hajtóműcsavar-tengelyével voltak gondok. A honlapon egy felvételt is közzétettek, amelyen a hajó nyomdokvize csupán a bal oldalon volt észlelhető, ami a másik hajtómű meghibásodására utalhat.

A Daily Mail most még újabb részletekkel állt elő és a 24.hu szemléje szerint azt írta, hogy azért jelentkeztek a hírekben szereplő mechanikai problémák a meghajtásért felelős kardántengelynél, mert

egyszerűen nem zsírozták be eléggé a karbantartásnál.

Haditengerészeti források szerint a megfelelő kenés hiánya miatt túlmelegedés lépett fel, ami károsíthatta magát a tengelyt is. Nagy valószínűséggel hosszabb időre szárazdokkba kell vinni a hajót, ahol alapos átvizsgálásnak vethetik majd alá.

A lap idézte a brit haditengerészet egyik korábbi admirálisát is, aki szerint az ukrajnai háború idején "rendkívül szerencsétlen", ami a hadihajóval történt, és szégyen Nagy-Britanniának.

Nyitókép: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018