eur:
391.04
usd:
366.99
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az iráni atomenergia-ügyi hivatal által 2021. április 12-én közreadott, 2019. november 5-én készült kép urándúsító centrifugákról a közép-iráni Natanzban lévő urándúsító üzemben. Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Izraelt tette felelőssé a natanzi urándúsítóban az előző napon bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba.
Nyitókép: MTI/EPA/AEOI

Irán felpörgeti az urándúsítást, már majdnem atomfegyver tisztaságú az, amit előállítanak

A 2015-ös nukleáris megállapodás megmentésében reménykedett a nyugat, de a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) dokumentumai szerint közben irán dinamikusan fejleszti urándúsítási programját.

A natanzi földalatti üzemanyag-dúsító üzemben nemrégiben telepített fejlett IR-6-os centrifugák első három csoportja már üzembe került a jelentés szerint. Diplomaták szerint az IR-6 a jelenlegi legfejlettebb modell, amely jelentősen hatékonyabban dolgozik, mint az IR-1, amelyet a 2015-ös megállapodás még használatra engedélyez.

Irán ráadásul már több mint egy éve használja az IR-6 centrifugákat, melyekkel a Natanzban található föld feletti üzemben akár 60 százalékos tisztaságú, a fegyverminőséghez közeli uránt dúsít - írja a Reuters, mely a NAÜ jelentését az elsők közt tekinthette meg. Ráadásul más helyszíneken is használják a fejlett centrifugákat az országban - a múlt hónapban egy IR-6-os centrifugacsoport Fordóban, egy hegyek gyomrába rejtett telepen kezdte meg a 20 százalékos dúsítást.

"2022. augusztus 28-án az ügynökség a natanzi üzemnél ellenőrizte, hogy Irán 2 százalékos U-235-ig dúsított UF6-ot táplál az IR-6 centrifugába 5 százalékos U-235-ig dúsított UF6 előállításához" - írja az ENSZ-tagállamoknak küldött bizalmas jelentésben a NAÜ.

Az urán-hexafluorid (UF6) a centrifugák által dúsított gáz.

A Natanzben telepített másik két IR-6-csoport közül az egyik éppen passziválás alatt állt szegényített UF6-tal: ezt a folyamatot a tényleges dúsítás megkezdése előtt végzik, a másikba pedig még nem tápláltak nukleáris anyagot - közölte az ügynökség.

Lassan halad az atommegállapodás újraélesztése

Irán és az Egyesült Államok egy ideig közeledett a 2015-ös megállapodás felélesztéséről szóló megállapodáshoz: ez eredetileg korlátozta Irán nukleáris tevékenységét, cserébe feloldotta a Teherán elleni szankciókat. Az alku azonban felbomlott, miután az Egyesült Államok 2018-as kilépése és az Irán elleni szankciók ismételt bevezetése arra késztette Iránt, hogy

egyenként megszegje a korlátozásokat.

A több mint egy éve tartó, közvetett tárgyalások után Irán közölte, hogy hamarosan választ ad a tárgyalásokat koordináló Európai Unió által benyújtott kompromisszumos szöveggel kapcsolatos legújabb amerikai észrevételekre.

Az alku az Irán által végzett dúsítási munkálatok nagy részének visszavonását és a dúsítás 3,67 százalékos tisztaságú felső határát jelentené. Ám a fejlett gépek telepítése olyan földalatti helyszíneken, mint Natanz és Fordó, elbizonytalanította a nyugati országokat. Attól tartanak, hogy Irán az atombomba előállítása felé halad. Irán tagadja ezt.

Az atomalku felélesztéséről tavaly áprilisban kezdődtek tárgyalások Bécsben. Az úgynevezett végleges ütemtervnek nevezett ajánlat tartalmáról az USA és Irán egyeztetnek. Az atomalkuban érintett országok, azaz Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Oroszország és az Egyesült Államok mind véleményezni fogják a tervezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×