INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

barátság

kőolaj

olajvezeték

ing bank

A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye.

Barátság olajvezeték - Meglett a megoldás a biztos olajszállításra

Infostart / MTI

Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől.

Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING. Az ING nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Slovnaft szlovák olajipari vállalat tájékoztatása szerint az orosz olajszállítások Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank fogja tudni bonyolítani.

"A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt" - mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. "Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet" - tette hozzá.

A megoldással tartósan elhárulna az akadály a Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől.

A Transneft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a Barátság kőolajvezetéken azért álltak le a szállítások, mert a nyugati szankciók miatt nem lehetett orosz átutalást közvetlenül Ukrajnának teljesíteni.

Miután a magyar Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalást, Magyarországra és Szlovákiába újból megindultak az olajszállítások.

Bennfentes értesülések alapján a Csehországba irányuló szállításokat szombatra tervezik újraindítani. Ennek háttere egyelőre nem ismert.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018