eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép egy lövedék becsapódásáról az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű területén a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Újabb forró helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél, figyelmeztetett az ENSZ

Az oroszok szerint Ukrajna több módon is támadta a létesítményt.

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

Rogov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a zaporizzsjai erőmű elleni csapások ügyében megtartandó ülésének előestéjén az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni a nukleáris létesítményre és Enerhodarra. A tisztségviselő szerint az orosz légvédelem minden támadást elhárított és az ukrán tüzérséget ellencsapásokkal visszaszorították. Rogov a Rosszija 24 hírtelevízióban kijelentette, hogy a támadás fő célpontja az atomerőmű hűtőrendszere volt. A TASZSZ orosz hírügynökség összesítése szerint augusztusban ez volt immár a hatodik ukrán támadás az atomerőmű ellen.

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter a nap folyamán arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának fel kell készülnie minden eshetőségre, így az emberek evakuálására is a nukleáris létesítmény térségből.

"Az erőmű nemcsak hogy az ellenség kezén van, de képzetlen szakemberek kezében, ami akár tragédiához is vezethet" - mondta Monasztirszkij a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. "Természetesen nehéz még elképzelni is a tragédia mértékét, ha az oroszok folytatják ottani tevékenységüket" - hangoztatta.

"Számunkra mindez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk minden eshetőségre. A mentőszolgálatok a belügyminisztériummal és a régiók minisztériumával közösen különböző forgatókönyveket vizsgálnak, amelyek szükségessé válhatnak, ideértve az evakuálásokat is" - fűzte hozzá az ukrán tárcavezető.

Az amerikai külügyminiszter egyik szóvivője a nap folyamán közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja azokat a felhívásokat, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet a zaporizzsjai atomerőmű körül.

Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat - tudatta közleményben az ENSZ.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban "a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek".

"Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet" - figyelmeztetett Guterres.

A közleményt a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülése után adták ki.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

(A nyitóképen: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép egy lövedék becsapódásáról az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű területén a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én.)

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×