INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

ukrajna

oroszország

zaporizzsja

atomerőmű

ensz

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép egy lövedék becsapódásáról az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű területén a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.

Újabb forró helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél, figyelmeztetett az ENSZ

Infostart / MTI

Az oroszok szerint Ukrajna több módon is támadta a létesítményt.

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar városát és a zaporizzsjai atomerőművet - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja.

Rogov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának a zaporizzsjai erőmű elleni csapások ügyében megtartandó ülésének előestéjén az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni a nukleáris létesítményre és Enerhodarra. A tisztségviselő szerint az orosz légvédelem minden támadást elhárított és az ukrán tüzérséget ellencsapásokkal visszaszorították. Rogov a Rosszija 24 hírtelevízióban kijelentette, hogy a támadás fő célpontja az atomerőmű hűtőrendszere volt. A TASZSZ orosz hírügynökség összesítése szerint augusztusban ez volt immár a hatodik ukrán támadás az atomerőmű ellen.

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter a nap folyamán arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának fel kell készülnie minden eshetőségre, így az emberek evakuálására is a nukleáris létesítmény térségből.

"Az erőmű nemcsak hogy az ellenség kezén van, de képzetlen szakemberek kezében, ami akár tragédiához is vezethet" - mondta Monasztirszkij a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. "Természetesen nehéz még elképzelni is a tragédia mértékét, ha az oroszok folytatják ottani tevékenységüket" - hangoztatta.

"Számunkra mindez azt jelenti, hogy fel kell készülnünk minden eshetőségre. A mentőszolgálatok a belügyminisztériummal és a régiók minisztériumával közösen különböző forgatókönyveket vizsgálnak, amelyek szükségessé válhatnak, ideértve az evakuálásokat is" - fűzte hozzá az ukrán tárcavezető.

Az amerikai külügyminiszter egyik szóvivője a nap folyamán közölte, hogy az Egyesült Államok támogatja azokat a felhívásokat, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet a zaporizzsjai atomerőmű körül.

Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat - tudatta közleményben az ENSZ.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban "a helyzet enyhülése helyett, sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek".

"Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet" - figyelmeztetett Guterres.

A közleményt a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülése után adták ki.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

(A nyitóképen: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép egy lövedék becsapódásáról az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű területén a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018