INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

németország

járvány

fertőzés

Koronavírussal fertőzött betegeket látnak el a lipcsei Egyetemi Kórház intenzív osztályán 2021. november 8-án. Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámában egy héten belül háromszor dőlt meg az újonnan regisztrált fertőződések napi számának rekordja, és a legfontosabb járványügyi mutatók között számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra jutó száma.

Szép új világ - A szúnyogok és a kullancsok új fertőzésekkel fenyegethetnek

Infostart

A klímaváltozás egyre hosszabb ideig tartó rendkívüli hőséggel köszöntött be Németországban és egész Európában. Mindez kedvez a trópusi betegségek terjedésének. Olyannyira, hogy az orvosokat is fel kell készíteni az újabb fenyegetettségre.

Ezúttal a fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) elnöke, Lothar Wieler figyelmeztetett a klímaváltozás okozta veszélyekre.

Wieler "civilben" állatorvos és mikrobiológus, aki 2015 óta tevékenykedik az intézet elnökeként. Ebben a minőségében tanácsokat ad a német szövetségi és tartományi kormányoknak a közegészségügy, különösen a fertőzésveszély, valamint az a Covid-19 járvány területén.

A nagy tekintélynek övendő szakember mindenekelőtt arra utalt, hogy a klímaváltozás okozta rendkívüli hőségben megnő a különböző szúnyog- és kullancsfajták élettere, ami a trópusi betegségek megjelenéséhez, illetve terjedéséhez vezethet az országban is.

A szóban forgó szúnyog- és kullancsfajták vírusos és bakteriális fertőzések kórokozói lehetnek.

Példaként említette a Zika-vírust, a Dengue-láz vírusát, a Nyugat-nílusi vírust, valamint a vírusos agyvelőgyulladást, de nem zárta ki a malária megjelenését sem.

Az RKI vezetője emlékzetett, hogy a szúnyogokban a vírusok szaporodása a hosszabb ideig tartó magasabb hőmérséklet következtében növekszik, ami csípésük esetén magában hordozza a fertőzések valószínűségének növekedését is.

Lothar Wieler szerint a fenyegetettség annyira akut, hogy az orvosoknak is fel kell készülniük erre.

Szavai szerint ennek elősegítése az intézet egyik fő törekvése.

AZ RKI elnökéhez csatlakozott a kormány egészségügyi szakértője, Andrew Ullmann is.

A szabaddemokrata politikus ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás következtében a szúnyogok és kullancsok okozta fertőzéses megbetegedések száma jelentősen növekedhet Európában, és azon belül Németországban.

Szavai szerint olyan megbetegedésekről lehet szó, amelyek az eddigi klímaviszonyok közepette régiónkban eddig ismeretlenek voltak.

Ullmann minél gyorsabb reagálást sürgetett.

Hangsúlyozta, hogy további kutatási és innovációs kezdeményezésekre van szükség annak érdekében, hogy jobban értsék a klímaváltozás kihatásait a különböző fertőzéses megbetegedések kórokozóinak terjedésére.

Ennek érdekében hatékony intézkedések szükségesek - tette hozzá.

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Waltraud Grubitzsch
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018