eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az odesszai városháza által 2022. július 23-án közreadott képen az odesszai kikötő tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán források szerint orosz rakétatámadás érte a fekete-tengeri kikötővárost. Az ukrán külügyi szóvivő szerint ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjának biztosításáról az előző nap kötött megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Odesszai városháza

Odesszai bombázás: véletlen, hogy hadihajót találtak el az oroszok

Szergej Lavrov szerint Moszkva célja Ukrajna megszabadítása az elfogadhatatlan vezetéstől: ennek jegyében tovább folytatják a hajóelhárító rakéták és hadihajók megsemmisítését.

Minden eddiginél élesebben fogalmazva beszélt arról az orosz külügyminiszter, hogy mi a háború célja: brit értesülések szerint ugyanakkor a vakszerencse lehetett csak az oka annak, hogy a lebombázott kikötőben egy hadihajó és rakéták voltak, mivel ezek jelenlétére nem utalt semmilyen információ.

"Oroszország továbbra is prioritásként fogja kezelni az Ukrajna hajóelhárító képességének csökkentésére és megsemmisítésére irányuló erőfeszítéseket. A célpontok kiválasztásának folyamatát azonban nagy valószínűséggel aláássa az elavult hírszerzés, a rossz tervezés és a műveletek felülről lefelé irányuló megközelítése" - áll a védelmi minisztérium tájékoztatásában, melyet a Sky News közölt.

Kérdéses a gabonakivitel

Az ukrán fél szerint két Kalibr rakéta találta el a kikötőt, további kettőt pedig leszedett a légelhárítás. A támadás aggályokat vetett fel azzal kapcsolatosan, hogy Oroszország vajon valóban tartja-e magát azon ígéretéhez, mely szerint

hagyja Ukrajnát gabonával kereskedni.

Az első szállítmány a támadás ellenére útjára indul az ENSZ szerint.

Az odesszai katonai vezetés tájékoztatása szerint a Fekete tenger irányából újabb rakéta csapódott be a kikötőben kedden reggel, illetve az innen keletre fekvő Mikolajivot is támadás érte. Donyeckben az orosz hírügynökség, a TASZSZ szerint, tűz ütött ki, miután az ukrán légierő bombázott a bugyonnovszki járásban. Sérültről vagy halottról nem érkezett hír.

A HIMARS adhat előnyt

Az ukránok erők az amerikai HIMARS rendszerekkel küzdenek a támadók ellen: kérdés, hogy az ezek nyújtotta segítség elegendő lehet-e arra, hogy szeptemberre valóban visszafoglalják Herszont, ahogy azt tervezik. A márciusban elfoglalt város már régóta az ukránok érdeklődésének középpontjában van, de a fejlett rakétarendszerek segítségével akár valós előrelépést is elérhetnek. Szerhij Klan szerint fordulóponthoz érkeztek és szeptemberre valósággá válhat, hogy a város újra ukrán ellenőrzés alá kerüljön, írja a The Guardian.

A HIMARS rendszer, melyből 12 van jelenleg Ukrajnában, segít az ukránoknak abban, hogy a városba vezető négy utat támadják a cél azonban nem azok elpusztítása.

Hanem az, hogy annyira meggyengítsék őket, hogy az orosz hadsereg már ne legyen képes használni azokat.

Céljuk, hogy az élelmiszerutánpótlás be tudjon jutni Herszonba, így megsemmisíteni nem akarják a hidakat. Még a HIMARS-hoz hasonlóan érzékeny rendszerrel sem kis feladat megtalálni azt az egyensúlyt, amely eléggé lerombolja a hidat ahhoz, hogy ne a katonaság ne használja, de annyira nem, hogy teljesen járhatatlanná váljék. Az oroszok ráadásul a hibákat azonnal igyekeznek kijavítani.

Vannak azért problémák

A hidak problémájánál is nagyobb úgy bevenni egy várost, hogy annak lakossága biztonságban maradjon. Mariupolt és Szeverodonyecket lebombázták az oroszok, mielőtt bevették volna őket - az ukránoknak ez nem opció. Az is kérdéses, mit kezdenek azokkal az oroszokkal, akik nem hajlandók elhagyni a várost, egyáltalán nem tűnik tehát egyszerű meccsnek Herszon bevétele. Nem véletlen, hogy Klan azt javasolta: a legjobb az lenne, ha az oroszok önként hagynák el azt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×