eur:
395.64
usd:
371.94
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Annalena Baerbock német és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a prágai megbeszélése utáni sajtóértekezleten 2022. július 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/CTK/Katerina Sulova

Gyorsabb fegyverszállítást sürget a német külügyminiszter

Fel kellene gyorsítani és jobban kellene egyeztetni az Ukrajnának nyújtott külföldi támogatásokat, beleértve a fegyverszállításokat is. Erről Prágában beszélt a német külügyminiszter, a cseh kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Hónapokig eltarthat az Oroszország által brutális módon folytatott háború. Mindnyájan békét akarunk Ukrajnában. Hogy ez mit jelent, és mikor kerül erre sor, azt az Ukrajnában élők döntik el. A béke több, mint pusztán annyi, hogy nincs erőszak és háború, a béke az Ukrajnában élők számára a biztos jövőt jelenti" - tette hozzá a német diplomácia irányítója.

Kiemelte, hogy Csehország már több mint 400 ezer ukrajnai menekültnek adott egy évre szóló speciális vízumot.

Annalena Baerbock megerősítette: az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások terén folytatódik az a német-cseh együttműködés, amelyről május elején állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Petr Fiala cseh kormányfő. A megállapodás szerint Csehország szovjet gyártmányú fegyvereket küld Ukrajnának, s ezért Németország modern német gyártmányú fegyvereket ad a cseheknek. A prágai sajtóban megjelent értesülések szerint a csehek helikoptereket és tankokat küldtek az ukránoknak, s ezért 15 Leopard 2A4 típusú német harckocsit kapnak.

A német miniszter megjegyezte:

Berlin ezt a cseh-német gyakorlatot szívesen alkalmazná más országok esetében is.

Jan Lipavsky és Annalena Baerbock találkozójuk végén aláírták a 2022-2024- es évekre szóló cseh-német stratégiai párbeszéd munkaprogramját.

A prágai tárgyalások után a két külügyminiszter ellátogatott Lidice településre, amelyet 1942-ben a német fasiszták felégettek válaszul Reinhard Heydrich, a cseh-német protektorátus vezetőjének meggyilkolására.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×