INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

oroszország

gabona

szergej lavrov

egyiptom

háború

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozóján a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 8-án.

Oroszország garanciákat kapott

Infostart / MTI

Szergej Lavrov biztosította Egyiptomot, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek kötelezettségeiknek

Afrikai körútja első állomásán, Kairóban tárgyalt vasárnap az orosz külügyminiszter, hogy enyhítsen országa diplomáciai elszigeteltségén és megnyugtassa a partnereit, miután a héten megszületett a megállapodás az ukrán és orosz gabonaexport biztonságos folyosókon történő újraindításáról.

"Megerősítettük, hogy az orosz gabonaexportőrök eleget tesznek mindent kötelezettségünknek" - jelentette ki a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel vasárnap tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Lavrov, aki szombaton érkezett Kairóba.

"Vlagyimir Putyin elnök ezt szintén hangsúlyozta az Abdel-Fattah Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott minapi telefonbeszélgetésében" - tette hozzá Lavrov.

Egyiptom a világ egyik legnagyobb gabonaimportőre, tavaly gabonabeszállításainak 80 százaléka érkezett Oroszországból és Ukrajnából. A február 24-én kezdődött Ukrajna elleni orosz invázió miatt leállt a hajóforgalom, felgyorsult a világpiaci árak emelkedése, és pénzügyi sokkhatás érte Egyiptomot.

A pénteken Isztambulban Oroszország és Ukrajna által, az ENSZ és Törökország közvetítésével aláírt megállapodások értelmében "biztonságos folyosókat" hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Moszkva és Kijev kötelezettséget vállalt, hogy nem támad ezekre a hajókra.

A megállapodás 20-25 millió tonna, Ukrajnában rekedt gabona exportját teszi lehetővé, csökkentve így egy élelmezési világválság kockázatát, amely mindenekelőtt Afrikát sújtaná.

Oroszország garanciát kapott arra nézve, hogy a nyugati büntetőintézkedéseket sem közvetlenül, sem közvetetten nem alkalmazzák az agráripari és műtrágyaexportjára.

"Az ENSZ-főtitkár felelősséget vállalt, hogy feloldják ezeket az Egyesült Államok és az Európai Unió által elrendelt, az (orosz) logisztika és pénzügyi hálózatokat sújtó törvénytelen korlátozásokat" - mondta az orosz külügyminiszter Kairóban a két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy megvitatták az ukrajnai orosz "hadműveletet" az egyiptomi vezetőkkel, akik a konfliktus politikai és diplomáciai megoldását szorgalmazták. Lavrov az ukrán felet okolta a korábbi béketárgyalások megszakadása miatt.

Szerinte Ukrajna "nem hajlandó addig tárgyalni, amíg le nem győzi Oroszországot a csatamezőn".

Lavrovot vasárnap elsőként Abdel-Fattah Szíszi elnök fogadta, majd a nap folyamán tárgyal Ahmed Abul Geittel, az Arab Liga főtitkárával és beszédet mond a pánarab szervezetben is. Kairó után Ugandába, Etiópiába és Kongói Demokratikus Köztársaságba is ellátogat.

Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Willy Kurniawan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018