eur:
389.77
usd:
363.3
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Olvadó aszfalt, fóliába csomagolt híd, szétrobbanó vezetékek - kánikula a világban

Az ember építette struktúrákra is komoly hatása van a hőhullámoknak: extrém esetek miatt furcsa védekezési módszereket is kellett alkalmazni világszerte az elmúlt hetekben.

Az öregedő infrastruktúra a világ több területén sem tudta elviselni az elmúlt hetek hőhullámait. Az időjárás egyelőre nem kegyelmez, enyhülést így hiába keresünk - kreatív megoldásokra van szükség, bár néha ezek sem elegendőek.

Reptér-lezárásoktól a sínek fehérre festéséig sokféle módon igyekeznek mérsékelni a hő okozta kárt világszerte: így működnek a módszerek.

Olvad az aszfalt

Londonban 40 fok fölötti hőmérséklettel hozott rekordot az idei hőhullám: a szokatlan meleg eredményeképp le kellett zárni Luton repterét, mivel megolvadt a kifutópálya aszfaltja.

"A járatok indítását és fogadását ideiglenesen felfüggesztjük, hogy lehetővé tegyük a kifutópálya javítását, miután a magas felszíni hőmérséklet miatt egy kisebb szakasz felemelkedett" - twittelte a repülőtér hétfőn.

A Pennsylvania Állami Egyetem Mérnöki Főiskolája szerint a

hő hatására az anyagok kitágulnak és megrepednek

- ez alól a kifutópályákon és utakon található beton és aszfalt sem kivétel.

Kínában 900 millió embert érint a kánikula - ez a lakosság közel kétharmada. Mindössze két tartomány van az országban, amelyben nem adtak ki hőségriasztást, 84 város ugyanakkor a legmagasabb fokú készültségben fogadta a magas hőmérsékletet. Csungking városában a Tiltott Város Kulturális Relikviák Múzeumának teteje olvadt meg: megolvadt a kátrány, a cserepek lepattogtak helyükről.

Befóliázták a hidat

A londoni Hammersmith híd szokatlan látványt nyújt a hőségben: fóliába csomagolták. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért nem épp az ellenkező, melegítő hatást éri el? A válasz egyszerű: a fényes ezüstfólia visszaveri a hőt, ezáltal tényleg hűti a hidat, így a szerkezet nem pattog szét.

A 135 éves híd hőség alatti üzemben tartása nagy mérnöki teljesítményt követel meg,

195 millió forintnak megfelelő összegért vonták be

hűtőrendszerrel.

"Ez gyakorlatilag úgy működik, mint egy óriási légkondicionáló egység mind a négy talapzatláncon" - közölte a városi tanács. A házat 2020 augusztusában már le kellett zárni a nagy meleg miatt keletkező mikrorepedések miatt.

A vezetékek is szétroppantak

A brit vonatsínek is megsínylették a hőséget: 48 fokra melegedtek fel ezért fehérre festették őket, hogy megvédjék azokat a további károsodástól.

A texasi vízvezetékeken ilyen megoldással sem lehet segíteni: a forróság a föld mozgásához vezetett, ami eltörte a csöveket.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×