eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én. Ezen a napon megkezdődött az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 tervszerű leállítása a rendes évi karbantartási munkák elvégzéséhez, a Yamal-vezetéken pedig május óta nem érkezik földgáz, amikor a Gazprom orosz állami gázipari monopólium leállította a gázszállítást a tranzitországként is szolgáló Lengyelországba.
Nyitókép: Filip Singer

Már az orosz gázimportot is betiltotta Lettország

A lett parlament az energiatörvény módosításával megtiltotta az orosz gázvásárlásokat.

Egyúttal elrendelte a földgázellátás diverzifikálását és kötelezte a lett földgázszolgáltatót, hogy képezzen stratégiai tartalékot. Eszerint legkésőbb augusztus 31-ig fel kell tölteni az Incukalnsban található föld alatti gáztározót annyi földgázzal, amennyire a fogyasztóknak október 1-je és következő év április 30-a között szüksége lehet.

Eddig Oroszország volt Lettország legfontosabb földgázellátója, ám az ukrajnai háború miatt a balti állam felfüggesztette az orosz importot, és jelenleg főként a szomszédos Litvániából szerzi be az energiahordozót. Lettország egyúttal azt tervezi, hogy saját terminálokat épít cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadásához.

Korábban a rigai kormány 2023. január 1-jéig már felfüggesztette az orosz gázimportot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×