eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Futaba, 2017. november 21.A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerőművének megsérült 3-as reaktorblokkja, amikor a cég szakemberi végeznek rutinellenőrzést az erőműben, a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. A 2011-es földrengést követően szigorítottak a biztonsági előírásokon, amikor a földmozgás előidézte áramszünet következtében a Fukusima-1-es atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Fukusimai atomkatasztrófa: gigabüntetést kapott négy korábbi vezető

Egy tokiói bíróság 95 milliárd eurós kártérítés megfizetésére kötelezte a Tepco japán áramszolgáltató vállalat négy korábbi vezetőjét, amiért nem sikerült megakadályozniuk a fukusimai atomerőműben 2011-ben történt balesetet – jelentette a helyi média.

Az ítélettel a Tepco részvényesei által 2012-ben indított jogi eljárás zárult le. Ez az első alkalom, hogy a csoport korábbi vezetőit felelősségre vonják a Fukusima-1 erőműben történt katasztrófáért, amely egy hatalmas szökőár után következett be.

Az erőmű üzemeltetőjeként a Tepco a katasztrófa óta számos bírósági eljárással nézett szembe, amelyet többek között olyan lakosok indítottak, akik a sugárzás miatt kénytelenek voltak elmenekülni a régióból, és kerültek igen nehéz körülmények közé.

Három éve, 2019-ben első fokon felmentették a Tepco három korábbi vezetőjét a régióból evakuáltak által indított perben. Az ítéletet a civil felek megfellebbezték.

A korábban felmentett három vezető is a szerdán elítéltek között van.

Japán keleti partját 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni. Közülük több tízezren a mai napig nem térhettek vissza otthonukba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×