eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Five Just Stop Oil activists spray paint the wall and glue themselves to the frame of the painting the Last Supper on the 5th of July 2022, Royal Academy, London, United Kingdom. The activists are calling for the government to commit to immediately halt new oil and gas licenses in the UK and for the directors, employees and members of art institutions to join the Just Stop Oil coalition in peaceful civil resistance. Lucy Porter, 47 a former Primary Teacher from Leeds says according the press release: When I was teaching I brought my students to great institutions like the Royal Academy. But now it feels unfair to expect them to respect our culture when their government is hellbent on destroying their future by licensing new oil and gas projects. We have no time left, to say that we do is a lie. We must halt all new oil and gas right now, we will stop disrupting art institutions as soon as the government makes a meaningful statement to do so. Until then, the disruption will continue so that young people know w
Nyitókép: Kristian Buus

Mesterművekhez ragasztózzák magukat a klímaváltozás ellen tüntetők

Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának másolatához ragasztotta magát négy aktivista a Királyi Művészeti Akadémián - nem ők az egyetlenek, akik hasonlóképp cselekedtek.

A másolatot az olasz mester két tanítványának tulajdonítják: a Just Stop Oil csoport aktivistái a kerethez ragasztották kezüket, a kép alá pedig a "no new oil" – nem kell több új olaj – feliratot fújták fehérrel a falra. A kép eredetijét Leonardo 1497-97 között festette meg freskóként, a másolat keletkezési idejét mintegy 15 évvel későbbre teszik a művészettörténészek a CNN cikke szerint.

A Just Stop Oil tüntetői arra szólítják fel az Egyesült Királyság kormányát, hogy akadályozza meg a jövőbeni olaj- és gázkitermelés engedélyezését, és figyelmeztetnek arra is, milyen következményei lehetnek annak, ha nem tesznek lépéseket az éghajlatváltozás hatásainak lassítása érdekében.

Ötödször tiltakoztak

Az egyik aktivista a brit kormány tevékenységét ahhoz hasonlította, ahogyan Júdás elárulta Jézust. A négy aktivista összesen több mint három órát töltött a képet bemutató teremben, majd a rendőrök elszállították őket.

A képben esett kárt most mérik fel a szakemberek.

Ez az akció már az ötödik volt, amelyet a szervezet aktivistái tartottak. Korábban Vincent Van Gogh egy Londonban kiállított művét és egy Manchesterben látható Turner-festményt választottak a tiltakozásuk kifejezésére.

A szervezet a Forma-1-es Brit Nagydíjat is megzavarta azzal, hogy az aktivisták a silverstone-i versenypályára ültek.

Hétfőn két diák lépett akcióba

Hétfőn aztán a londoni Nemzeti Galériában John Constable híres tájképét, a "The Hay Wain" című festményt fedték le a kép módosított változatával, majd kezüket a keretre ragasztották. A módosított verzióban a folyó helyére aszfaltút került, és gyárkéményeket, valamint repülőket helyzetek a háttérbe,

a klímaváltozás a környezetre gyakorolt hatását megmutatva.

A Just Stop Oil szerint a Nemzeti Galériában két diák, Hannah Hunt és Eben Lazarus tiltakoztak: letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadon bocsátották őket.

Megszólaltak az aktivisták

A Királyi Művészeti Akadémián tartott legutóbbi tüntetés után a Just Stop Oil közleményt adott ki, amelyben azonosította a tiltakozók egy részét. Lucy Porter, egy 47 éves volt tanárnő így fogalmazott:

"Nincs már időnk, ennek az ellenkezőjét állítani hazugság.

Minden új olaj- és gázkitermelést azonnal le kell állítanunk: a művészeti intézmények megzavarását azonnal abbahagyjuk, amint a kormány érdemi nyilatkozatot tesz erre vonatkozóan.

Addig is folytatódni fognak az akciók, hogy a fiatalok tudják, mindent megteszünk értük. Nincs semmi, amit szívesebben csinálnék" – mondta.

Egy másik tag, a 21 éves művészeti hallgató, Jessica Agar azzal a követeléssel fordult a művészeti intézményekhez, hogy csatlakozzanak az ügyükhöz. "Ha ennek a galériának az igazgatói valóban hisznek abban, hogy a művészetnek hatalma van megváltoztatni a világot, akkor követeljék ezt a hatalmat, zárjanak be és ne nyissanak ki addig, amíg a kormány nem kötelezi el magát, hogy nem lesz új olaj" – mondta.

A Királyi Művészeti Akadémia nem kommentálta Agar követelését a galéria bezárására.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×