eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Újabb segélycsomagot küldene Brüsszel Ukrajnába

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az Európai Bizottság javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára.

A javasolt összeg a mintegy 9 milliárd eurós rendkívüli MFA-csomag első része lenne, és kiegészíti az év első felében folyósított 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélyt. Összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelné az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

A bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az EU az ukrán hatóságokkal egyetértési és kölcsönmegállapodást ír alá, ezután a bizottság Ukrajna rendelkezésre bocsátja az egymilliárd eurót.

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak majd Ukrajna rendelkezésére. A támogatás célja, hogy megerősítse Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét az Oroszország indította háborúval és az ebből fakadó gazdasági kihívásokkal összefüggésben. Az EU költségvetése, a szolidaritás jegyében, fedezi a hitel kamatköltségeit. A korábbi makroszintű pénzügyi támogatási kölcsönökhöz hasonlóan a bizottság a nemzetközi tőkepiacokon vesz fel hitelt, és a bevételt ugyanilyen feltételekkel utalja át Ukrajnának. Az Ukrajnának nyújtott hitel értékének 70 százalékát az EU költségvetéséből elkülönített összegek fedezik - olvasható a sajtóközleményben.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×