eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Föld alatti óvóhelyre tartózkodnak emberek egy légiriadó alatt a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában 2022. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA

A franciák 1 millió eurót fordítanak két ukrán megye újjáépítésére - a háború pénteki hírei

Magas fizetésért csábítja állampolgárait Oroszország a Donbász újjáépítésére. Rakétatámadás érte Odesszát. Egész nap frissülő hírfolyam.

2022.07.01. 17:46

Az indiai kormányfővel tárgyalt Putyin

Oroszországot India megbízható partnerének nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök Narendra Modi indiai kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében - közölte a Kreml.

A globális élelmiszerpiac "az egyes országok által elkövetett hibák és a Moszkva ellen elrendelt illegális (nyugati) szankciók" következtében megingott, azonban "Oroszország mindig is megbízható termelője és szállítója volt a gabonának, műtrágyáknak és energiahordozóknak, a többi között az indiai partnerek részére is" - hangsúlyozta az orosz elnök. India az utóbbi hetekben jelentősen bővítette az orosz olaj behozatalát. Csak júniusban 1-1,2 millió hordó orosz nyersolaj érkezett naponta az ázsiai országba. Ez mintegy ötvenszerese annak, amit India az ukrajnai orosz hadműveletet megelőzően importált. (MTI)

2022.07.01. 17:00

Nőtt az Odessza megyei támadás halálos áldozatainak a száma

Húszra nőtt az Ukrajna déli részén lévő kikötőváros, Odessza környékét ért orosz légicsapások halálos áldozatainak száma - közölte az ukrán katasztrófavédelem.

A megye Bilhorod-Dnyisztrovszkij járására az éjjel mértek csapást az orosz erők, az ukrán déli műveleti parancsnokság közlése szerint Tu-22 stratégiai repülőgépekkel három H-22-es típusú rakétát lőttek ki. Az egyik rakéta eltalált egy kilencemeletes lakóházat Szerhijivka településen, aminek következtében a legfrissebb információk szerint 16-an vesztették életüket. A másik két rakéta üdülőövezetben csapódott be, ahol négy ember halálát okozta.

A halálos áldozatok között legalább két gyermek van. A támadásokban 38-an sebesültek meg, köztük hat gyerek, mindannyiukat kórházba szállították. A kataszrófavédelmi szolgálat munkatársainak nyolc ember sikerült kimenteniük, köztük három gyereket. (MTI)

2022.07.01. 14:24

"Házon belül" kínozza a külföldi olajcégeket Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön új rendelet adott ki, amely lényegében egy államosítással kicsavarja a külföldi befektetők kezéből a Szahalin-2 gáz- és olajmező kitermelését - írta a napi.hu a Reuters alapján. A döntés értelmében egy új orosz állami cég átveszi a Sakhalin Energy Investment Co. minden eszközést és kötelezettségét, és ebben a két japán kereskedelmi vállalat és a Shell valamivel kevesebb, mint 50 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A Shell már hónapokkal ezelőtt világossá tette, hogy ki akar szállni a projektből, és tárgyalásokat folytatott a potenciális vevőkkel. Japán azonban már korábban kijelentette, hogy nem mondana le az energiabiztonsága szempontjából fontos Szahalin-2 projektben lévő érdekeltségeiről, még akkor sem, ha felkérnék a kilépésre.

A Szahalin-2 a világ jelenlegi cseppfolyósított földgáz (lng) piacának mintegy 4 százalékát biztosítja. A Shell szerint Japán, Dél-Korea és Kína a fő vásárlói az itt kitermelt energiahordozóknak.

A rendelet szerint a Gazprom megtartja részesedését, de a többi részvényesnek egy hónapon belül részesedést kell kérnie az orosz kormánytól az új cégben. A kormány ezután dönt arról, hogy engedélyezi-e nekik a részesedés megtartását.

Ben van Beurden, a Shell vezérigazgatója szerdán azt közölte, hogy a Shell előrehalodott tárgyalásokat folytat a kiszállásról.

2022.07.01. 14:04

Oroszország odavág Bulgáriának, az EU elítéli

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy orosz diplomaták bulgáriai kiutasítása miatt Moszkva "indokolatlanul" megfenyegette Szófiát, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Bulgáriával - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivője útján pénteken. Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy

Oroszország a diplomáciai kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba,

válaszul arra a döntésre, hogy Szófia "a nemzetközi joggal teljes összhangban" úgy döntött: kiutasít 70 olyan orosz nagykövetségi alkalmazottat, aki megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja Bulgáriát és szolidaritást vállal vele, valamint szorosan figyelemmel kíséri az ügyet - jelentette ki a külügyi szolgálat szóvivője. Oroszország ilyen aránytalan lépése csak arra szolgálna, hogy még inkább elszigetelje magát nemzetközi szinten - tette hozzá a külügyi szolgálat.

A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával. A kiutasítás további okai között említették

az orosz tisztségviselők tevékenységét,

melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel. (MTI)

2022.07.01. 13:59

Megbénult a határ: rengeteg külföldi autót hoztak be Ukrajnába

Káosz alakult ki a kárpátaljai határátkelőkön. Több kilométeres sorokra, hosszas várakozásra számíthatnak azok, akik Ukrajnába szeretnének belépni. A tumultus oka a vámmentes gépkocsi-behozatal.

2022.07.01. 13:27

Vámelengedéssel segít az EU

Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek az Unión kívüli országokból behozott, az orosz-ukrán háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések után fizetendő vámoktól és áfától - közölte az uniós bizottság pénteken.

A vám- és áfamentesség a kórházak, a kormányzati szervezetek, a regionális kormányok, a települési önkormányzatok, valamint a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek által importált valamennyi árura vonatkozik. A tagállamok által kért, vám- és áfamentességre vonatkozó intézkedés február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazható, és december 31-ig marad érvényben.

A közlemény szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően, becslések szerint, több, mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására, közülük több, mint 6,2 millió ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba. (MTI)

2022.07.01. 13:15

Ursula Von der Leyen az ukránoknak: Ez kemény munka lesz!

A mostani helyzet alig öt hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek tűnt, de innentől számos gyors és döntő reformok szükségesek - hangsúlyozta az EB-elnök.

2022.07.01. 12:50

Nemzetközi Energiaügynökség: Európát vörös riadó fenyegeti

Korábban nem látott gázpiaci esetre hívta fel a figyelmet az IEA ügyvezető igazgatója.

2022.07.01. 12:07

Határátlépési adatok

Magyarország területére 2022. június 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6560 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5895 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. június 30-án 268 ember, köztük 125 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (Országos Rendőr-főkapitányság)

2022.07.01. 11:56

Roszatom: a szankciók nem érintik a török beruházást

Törökországban az új paksi atomerőművi blokkokhoz hasonló orosz technológiával készülő Akkuyu Atomerőmű építését nem érintik az Oroszország elleni szankciók, a Roszatom külföldi partnerei a szerződés szerint teljesítenek - hangsúlyozta Dmitrij Romanyec, az atomerőművet építő projektcég, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear igazgatóhelyettese pénteken magyar újságíróknak az építkezés bejárásán.

A világon jelenleg megvalósuló legnagyobb atomerőművi beruházás keretében 4 blokkot épít egyszerre a Roszatom, amelyek elkészülte után évente 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek, Törökország áramszükségletének 10 százalékát adják.

A 4 blokk a Paks II Atomerőműhöz hasonló, VVER-1200-as blokkal épül meg a 2010. május 12-én Ankarában kötött török-orosz kormányközi megállapodás alapján. A beruházás Törökország déli részén, Mersin tartományban a Földközi-tenger partján készül.

A beruházás magyar vonatkozásával kapcsolatban elmondta, hogy a Ganz Engeneering és Energetikai Gépgyártó Kft. mind a 4 török blokkhoz összesen 16 szivattyút gyárt Budapesten az erőmű hűtőrendszeréhez.

Romanyec megjegyezte, Törökország nemcsak atomerőművet kap, hanem a Roszatommal való együttműködésnek köszönhetően egyéb nukleáris kompetenciát is szerez. (MTI)

2022.07.01. 11:48

Magyarországnak sem árt drukkolni a jó ukrán termésért

Magyarországon nem lesz élelmiszerválság, de az ukrán helyzet tovább fokozhatja a drágulást.

2022.07.01. 11:17

Az oroszok máris megkezdik Donbász újjáépítését

Tanároknak is kínálnak állást, valamit politikusoknak a közigazgatásban – zsíros fizetéssel átcsábítva a szegény vidékeken élőket. A szakadár területeken értelmiségieket keresnek "humanitárius" munkára.

2022.07.01. 11:14

Rászálltak az oroszbarát hackerek Norvégiára

A norvég nemzetbiztonsági szolgálat nemrég arról számolt be, hogy az ország legfontosabb webhelyeit és online szolgáltatásait túlterheléses támadások (DDoS) érték, ezért azok elérhetetlenné váltak. A közlemény szerint a támadás mögött feltehetően egy oroszbarát bűnözői csoport áll. Legutóbb a litván kormányt támadták az orosz hackerek, előtte pedig Romániát, Olaszországot és egyéb más országokat vettek célba, amiért támogatást nyújtottak Ukrajnának. (hvg.hu)

2022.07.01. 11:03

Egymillió euró Csernyihiv és Kijev megye újjáépítésére

A franciaországi Ile-de-France régió 1,1 millió eurót különített el Csernyihiv és Kijev megye újjáépítésére. A francia szakértők részt vehetnek a károk felmérésében, az újjáépítési tervek kidolgozásában.

“Számunkra nem csak az infrastruktúra és a lakások helyreállítása fontos. Ezeket új elvek és megközelítések szerint kell újjáépíteni. A modern várostervezés, az energiahatékonyság és a lakosok kényelme kell legyen a fő szempont. A legújabb módszereket kell alkalmaznunk a közlekedési, az oktatási, a rekreációs és a teljes városi infrastruktúra létrehozásához” – jegyezte meg Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter. (kiszo.net)

2022.07.01. 09:39

Vlagyimir Putyin: a Nyugat nem vette számításba megrendült hatalmát

És ezzel saját magát ejtette csapdába - fogalmazott az elnök. Beszélt a "baráti" országok műtrágyaellátásáról, a gabonapiacról pedig azt üzente, "nincs itt semmi látnivaló".

2022.07.01. 08:48

Rakétacsapás érte Odesszát, legalább 17-en meghaltak

A jelentések szerint több gyerek is van a halottak és a sebesültek között.

2022.07.01. 08:18

Lehet, hogy az EU enged Moszkvának Kalinyingrád esetében?

Kompromisszum jöhet létre az orosz kalinyingrádi exklávéba Litvánián át történő szállításról. Ezen dolgozik az Európai Unió néhány tagállama. Moszkvát feldühítette, hogy a balti ország az EU-szankciókra való hivatkozással korlátozná a fő és a balti orosz terület közötti szállítást.

2022.07.01. 07:46

Orbán Viktor: Egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben és hallottam a vészcsengőt

Az EU- és a NATO-csúcs után pénteken már Budapestről, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentkezett a miniszterelnök. Ha az oroszok sikereket érnek el, nagyon gyorsan fog közeledni a front Magyarországhoz, ezért sürgős katonai erősítés kezdődik itthon is - mondta egyebek között.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×