INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

vlagyimir putyin

ukrajna

oroszország

háború

gabona

műtrágya

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2022. június 17-én.

Vlagyimir Putyin: a Nyugat nem vette számításba megrendült hatalmát

Infostart / MTI

És ezzel saját magát ejtette csapdába - fogalmazott az elnök. Beszélt a "baráti" országok műtrágyaellátásáról, a gabonapiacról pedig azt üzente, az ukrán kiesés világszinten nem jelentős.

A Nyugat saját magát ejtette csapdába, mert nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek globális dominanciája gyengüléséhez vezetnek - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) központjában. A hírszerzés létrehozásának százéves évfordulója alkalmából tartott beszédében az orosz elnök a nemzetközi folyamatok stratégiai előrejelzését jelölte meg a szolgálat egyik kiemelt feladatának.

"Nem szabad a kívánatost tényszerűnek beállítani" - mondta Putyin. Hozzátette, hogy a Nyugat éppen ebbe a csapdába esett bele, mert cselekedeteiben abból indul ki, hogy nincs semmiféle alternatívája a liberális globalizációnak.

"Ez nem akkora mennyiség, hogy gondot okozzon"

Joko Widodo indonéz elnökkel Moszkvában folytatott megbeszélései nyomán tartott sajtótájékoztatóján Putyin kijelentette: "olyan kérdésekről egyeztettünk, amelyek az egész világot, minden országot érintenek. Gondolok itt a globális piacok mezőgazdasági és egyéb termékekkel való ellátására, ideértve az ásványi műtrágyákat." Azt mondta, készek kielégíteni Indonézia és más "baráti államok" mezőgazdasági termelőinek kálium-, nitrogén- és foszfáttartalmú műtrágyák iránti keresletét, biztosítják az ezek előállításához szükséges alapanyagokat is.

Putyin mindemellett ismételten cáfolta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán gabona exportját, illetve

megkérdőjelezte az ukrán mezőgazdasági termékek hiányának jelentőségét is a globális piacokon,

mondván, hogy mindössze ötmillió tonna gabona rekedt az országban, ami a világ termelésének alig fél százaléka.

"Ez nem olyan mennyiség, amely bármiben is befolyásolná a globális piacokat" - húzta alá. "Nem akadályozzuk az ukrán gabonaexportot. Az ukrán hadsereg aláaknázta a kikötők bejáratát, és senki sem akadályozza őket az aknamentesítésben, egyben pedig szavatoljuk a szállítmányok biztonságát ezekről a helyekről" - mondta az orosz elnök. Ismét kijelentette, hogy a nyugati szankciók tehetők felelőssé a globális élelmiszerpiacokon jelentkező zavarokért és a növekvő fogyasztási árakért.

Beszélt arról is, hogy szeretné, ha Oroszország megtartaná szerepét a világ legnagyobb gabonaexportőreként. Oroszország adja ugyanis jelenleg a globális export mintegy ötödét.

Nyitókép: MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018