eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
LVIV REGION, UKRAINE - JUNE 20, 2022 - A border guard looks at cars queueing at the Krakovets-Korczowa checkpoint at the Ukraine-Poland border that was upgraded under the Open Border project, Lviv Region, western Ukraine. Ukraine and Poland have agreed to enhance capacity at the Krakovets-Korczowa checkpoint by at least 50% in the coming weeks as part of the Open Border project, including by increasing the number of lanes for trucks and creating additional pavilions for customs and passport control. This photo cannot be distributed in the Russian Federation. (Photo credit should read Alona Nikolaievych/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)
Nyitókép: Alona Nikolaievych/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images

Megbénult a határ: rengeteg külföldi autót hoztak be Ukrajnába

Káosz alakult ki a kárpátaljai határátkelőkön. Több kilométeres sorokra, hosszas várakozásra számíthatnak azok, akik Ukrajnába szeretnének belépni. A tumultus oka a vámmentes gépkocsi-behozatal. Az állami kedvezmény július elsején megszűnik, ezért az utóbbi napokban megrohamozták a határátkelőket, hogy a külföldi rendszámú, használt járműveket még a vámkezelés illetékének visszaállítása előtt érkezzenek nyilvántartásba venni Ukrajnában.

Az ukrán parlament március végén fogadta el a külföldi járművek adómentes vámkezelésére vonatkozó törvényét. Ennek értelmében a hadiállapot idejére a magánszemélyek mentesülnek a behozatali vám, az általános forgalmi adó és a jövedéki adó megfizetése alól a vámkezelés során. Ezek az illetékek az autó piaci értékének 25-30 százalékát tették ki. Ez viszont több milliárdos kiesést eredményezett az ország költségvetésének. A törvényhozók ezért rövidesen meggondolták magukat, és bejelentették, hogy a kedvezmény csak július elsejéig tart.

Eddig több mint 16 ezer külföldi rendszámú autót vámkezeltek a kárpátaljai határátkelőkön. Sokan azonban az utolsó percre hagyták a dolgot, így a napokban hatalmas sorok alakultak ki a magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán ellenőrzőpontokon. A kárpátaljai vámhivatal tájékoztatása szerint csupán egy nap alatt több mint 1200 használt autót vámkezeltek - tudósította az InfoRádiót Simon Rita, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa Ungvárról.

A magyar fél tájékoztatása szerint

a torlódás legfőbb oka, hogy sok esetben a járműtulajdonosok hiányos vagy hibás iratokat nyújtanak be a vámeljáráshoz.

A szlovák határon kiderült, az ott vesztegelők 80 százaléka a lengyel–ukrán határszakaszról jött ide. Kiderült, a szlovákok ugyanazokkal a problémákkal szembesültek, mint a magyar kollégáik. Az is lassította az ügymenetet, hogy az ukrán állampolgárok többsége lengyel hatóságokhoz benyújtott vámnyilatkozattal érkezett a határra.

A várakozókat a hőségre való tekintettel ivóvízzel látják el, de még így is elviselhetetlen a kánikula azoknak, akik majdnem 24 órát állnak sorban.

Rega Jána szerencsés volt, nagyjából két óra alatt lebonyolította a határátkelést. Vele volt a két és fél éves kislánya is, ezért előre engedték őket a sorban. Mint az InfoRádiónak elmondta, cseh rendszámú személygépkocsit hozott be Ukrajnába. Megjegyezte, a kedvezménnyel együtt is nagyjából 150 ezer forintnak megfelelő hrivnyába került az autó ukrajnai regisztrálása. De ezzel még mindig jobban jár a család, mintha tovább fizették volna a költséges külföldi biztosítást. Sőt, abban bíznak, hogy később jóval magasabb áron és könnyebben adhatják el az ukrán rendszámú autójukat itthon. Hozzátette, szomorúan figyelte, ahogy egyes férfiaknak a várakozás közben egy palack víz helyett behívót adtak a kezébe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×