eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Price of crude oil on the stock exchange
Nyitókép: Stadtratte/Getty Images

Recessziós félelmek miatt bezuhantak az olajárak

Féléves mélypontra jutottak csütörtök délután. Mindazonáltal két OPEC "nagyágyútól" fontos hírek jöttek.

Az északi-tengeri Brent olajfajtát csütörtök kora délután hordónként 95,8 dolláron jegyezték, ami 1,2 százalékos napon belül esés. Az amerikai könnyűolaj, a WTI jegyzése pedig közel 0,7 százalékkal 90 dollár alá süllyedt. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni inváziója előtt állt ilyen alacsony szinten a nyersolaj jegyzése az árupiacokon.

Elemzők a növekvő recessziós félelmekkel magyarázták az árak mérséklődését.

Az Egyesült Államokban már érzékelhető a kereslet visszaesése. Az energiaügyi hivatal adatai szerint az üzemanyag-eladások a múlt héten napi 8,5 millió hordóra estek, ami az előző év azonos időszakához képest 13 százalékos csökkenés.

A szigorú karanténszabályok miatt a világ legnagyobb kőolajimportáló országában, Kínában is visszaeshet a kereslet.

Az OPEC+ szerdai ülésén arról döntött, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszországot is magában foglaló csoport napi 100 ezer hordóval növeli kitermelését. Szakértők szimbolikusnak nevezték a döntést, mivel ez a mennyiség a globális napi kereslet alig 0,1 százalékát teszi ki. Ráadásul ez volt az OPEC történetében a legkisebb mértékű kvótaemelés.

Az OPEC+ államok még így is mintegy 1,7 millió hordóval az előirányzott szint alatt tartják kibocsátásukat, ami elemzők szerint 90 dolláros szintnél adhat támaszt az áraknak.

A Reuters iparági értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a két OPEC "nagyágyú", Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek kész a kitermelés "jelentős növelésére", amennyiben a világ súlyos ellátási válsággal szembesül a télen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×