INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

ukrajna

oroszország

háború

Lángoló épületnél tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án.

Az oroszok kilőttek egy katonákat és fegyvereket szállító vonatot, több százan meghaltak

Infostart / MTI

Egy több mint félszáz ukrán tábornok és tiszt életét követelő Kalibr-csapásról és Szeverodonyeck körüli előrenyomulsáról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint Szeverodonyecknél luhanszki "népi milícia" orosz támogatással felszabadította Metyelkine falut. Közölte, hogy Liszicsanszk térségében ukrán katonák az alacsony harci morál, a lőszer és az utánpótlás hiánya miatt elhagyták nehézfegyverzetüket és állásaikat.

Rogyion Mirosnyik, a "Luhanszki Népköztársaság" moszkvai nagykövete vasárnapi Telegram-bejegyzésében az írta, hogy az Ajdar ukrán "nacionalista" alakulat parancsnokai és harcosai adták meg magukat Metyelkinében, az Azot vegyizüzemben körülzárt ukrán erők pedig jelezték, hogy készek a tárgyalások folytatására. Ramzan Kadirov csecsen vezető azzal vádolta meg a létesítményben lévő ukrán erőket, hogy a civileknek, akiket maguk mellett tartanak, nem szóltak, hogy napok óta szabadon elvonulhatnának a számukra megnyitott humanitárius folyosón.

Mirosnyik azt írta, hogy a magaslaton fekvő szomszédos Liszicsanszk peremkerületeire, ahonnan az ukrán erők tűz alatt tartják a környező településeket, az orosz erők súlyos csapásokat mérnek, a "terroristák" pedig súlyos veszteségeket szenvedtek el Beresztovében, Szpornéban, Volcsojarivkában és a liszicsanszki ipari zónában, az kőolajfinomító területén. Beszámolója értelmében a szakadárok "jelentősen" előrenyomultak Artemivszk (2015 óta Bahmut) irányába és hét kilométerre közelítették meg a várost. A Popaszna irányában lévő Zolotében utcai harcokat folytatnak, bekerítettek egy ukrán csoportosulást Hirszkében, valamint behatoltak Nirkovébe és Mikolajivkába.

A diplomata a Szolovjov.Live csatornán azt mondta, hogy Liszicsanszkban egy 5-8 ezer fős ukrán csoportosulás lehet.

Konasenkov kijelentette, hogy tengeri indítású Kalibr manőverező robotrepülőgépek csapást mértek egy ukrán vezetési pontra Dnyipropetrovszk megyei Siroka Dacsa falunál, amikor az Alexandria operatív-stratégiai erő csoportosulás parancsnoki állománya éppen ott tartott munkamegbeszélést. Bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők több mint ötven tábornoka és tisztje életét vesztette, köztük a vezérkar, a Kahovka csoportosulás, a légideszant rohamegységek, valamint Mikolajiv és a Zaporizzsja irányában harcoló alakulatok parancsnokságának tagjai.

Ugyancsak Kalibr-csapás semmisített meg a tábornok szerint a mikolajivi transzformátorgyár területén tíz 155 milliméteres M777-es amerikai tarackot és mintegy húsz harcjárművet, amelyet Nyugatról az elmúlt tíz napban szállítottak a "kijevi rezsimnek".

A szóvivő azt mondta, hogy precíziós

levegő-föld rakéták találták el az ukrán 14. önálló gépesített dandár 1. zászlóaljának Volodimir-Volinszki városból a Donyec-medencei harci övezetbe érkező, személyzetet, fegyverzetet és hadfelszerelést szállító vonatát,

aminek következtében több mint száz katona életét vesztette, 30 harckocsi és páncélozott harcjármű pedig megsemmisült a Dnyipropetrovszk megyei Gubiniha vasútállomás kirakodási pontjánál.

A "Donyecki Népköztársaságban" lévő Szelidovénél az ukrán 56. gépesített gyalogsági dandár szenvedett el csapást, aminek következtében mintegy kétszázan - köztük külföldi zsoldosok - életüket vesztették, két Grad rakétasorozatvető, tíz gyalogsági harcjármű és páncélozott személyszállító pedig üzemképtelenné vált. Donyecknél az ütegelhárítás hét tüzelőállásban lévő Grad-szakaszt és egy tüzérségi szakaszt semmisített meg.

A harcászati légierő gépei eltaláltak négy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, és egy Buk-M1 légvédelmi rakétaindítót, a rakéta- és a tüzérségi csapatok pedig 22 vezetési posztot, 48 lőállásban lévő tüzérségi egységet, 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint Iszkander rakétákkal két, a harkivi harckocsijavító üzemben lévő Uragan rakétasorozatvetőt likvidáltak.

Konasenkov az emberveszteségek miatt harcba küldött katonai személyzet gyenge kiképzettségének tulajdonította, hogy két ukrán Szu-25-ös szombaton ukrán egységek állásait támadta Dnyipropetrovszk megyei Siroke falu közelében.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a szombat éjjel kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy Mikolajivban

az ukrán különleges szolgálatok több mint 40 statiszta bevonásával megrendezett jeleneteket készülnek leforgatni,

azt bizonyítandó, hogy az orosz fegyveres erők válogatás nélkül lövik a magánházakat. A tábornok szerint a lejárató videó szereplőinek fejenként 25 dollár honoráriumot fizettek.

A donyecki hatóságok vasárnap reggeli bejelentése szerint a "népköztársaságban" az elmúlt nap folyamán hét civil életét vesztette, 24 pedig megsebesült. Helyszíni jelentések szerint Donyeck lakónegyedeinek ágyúzása és rakétázása vasárnap is folytatódott.

(A nyitóképen: Lángoló épületnél tűzoltók a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án.)

Nyitókép: MTI/AP/George Ivanchenko
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018