INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

volodimir zelenszkij

ursula von der leyen

kijev

ukrajna

orosz

háború

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.

"Európa-történeti pillanat lenne az ukrán tagjelölti státusz"

Infostart

Volodimir Zelenszkij elnök szerint Ukrajna "már nagyon sokat tett a közös szabadság védelmében".

Az Európai Bizottság elnökével szombaton Kijevben találkozó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státus megajánlása hazája számára történelmi pillanat lenne Európának. Ursula von der Leyen bizottsági elnök előtte megerősítette neki azt a várakozást, hogy a bizottság a jövő hét végére dönt a státusz megajánlásáról - jelentették hírügynökségek.

"Ha az Európai Unió pozitívan állna hozzá Ukrajna pályázatához, az arra is válasz volna, hogy az európai projektnek van-e egyáltalán jövője" - jelentette ki Zelenszkij. "Az ukrán nép már nagyon sokat tett (Európában) a közös szabadság védelmében" - tette hozzá. Az ukrán elnök hálásnak mondta magát azért, hogy az EU már hat szankciócsomagot hozott az Ukrajnát megtámadó Oroszország ellen, de szerinte egy még erősebb, hetedikre is szükség van. Szerinte ebben minden olyan orosz tisztségviselőt büntetéssel kellene sújtani, aki bármilyen cselekedetével hozzájárult a háborúhoz, és még nem szankcionálták, valamint most már kivétel nélkül minden orosz bankot büntetni kellene.

A közös sajtótájékoztatón Von der Leyen elmondta, ami előzetesen várható volt, hogy jövő péntekre döntést hoz az általa vezetett bizottság, és ismét hangsúlyozta, hogy pozitív válasz esetén is Ukrajna előtt még nagyon hosszú út áll, meg kell erősítenie a jogállami voltát, amelyhez reformok kellenek és például nehéz küzdelem a korrupció ellen.

A kijevi politikai vezetés megütközéssel fogadta Joe Biden amerikai elnök egyik péntek esti megjegyzését, aki egy Los Angeles-i jótékonysági adománygyűjtő rendezvényen arra utalt, hogy az ukrán elnök nem vette elég komolyan a Kreml katonai fenyegetését a háború február 24-i megindítása előtt. Biden elnök szerint már ekkor is volt bizonyíték arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meg akarja támadni Ukrajnát.

Az ukrán elnök szombati nemzetközi felhívásában azt követelte: oldják fel az ukrán kikötővárosok fekete-tengeri orosz blokádját, és tegyék lehetővé az országban rekedt gabona exportját a globális élelmiszerválság elkerülése érdekében.

Zelenszkij videóüzenetben fordult a Shangri-La Dialógus nevű, a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térség biztonságpolitikai kihívásaival foglalkozó szingapúri fórum résztvevőihez. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) nevű független brit kutatóintézet által évente megrendezett nemzetközi találkozón megjelent magas rangú politikusokhoz intézett üzenetében az ukrán elnök leszögezte: az ukrán export újraindítása nélkül "a világnak súlyos élelmezési válsággal és éhínséggel kell szembenéznie számos ázsiai és afrikai országban".

Tengeri folyosó

Az ENSZ és Törökország egy fekete-tengeri folyosó megnyitását szorgalmazza, amely lehetővé tenné az ukrán export újraindítását.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten Ankarában folytatott megbeszélést török kollégájával ebben a kérdésben, de egyelőre nem történt előrelépés.

Tarasz Viszockij ukrán agrárminiszter-helyettes szombaton az ukrán állami televízióban megerősítette: nyilvántartásuk szerint a háború előtt 250-300 ezer tonna búzát, kukoricát és más gabonaféléket tároltak abban a mikolajivi kikötői raktárban, amelyet Kijev szerint az orosz ágyúzások és rakétakilövések semmisítettek meg múlt hétvégén.

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018