eur:
392.21
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Nora Carol Photography/Getty Images

Amerikában újra jön a maszkviselés – a majomhimlő miatt

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint nem árt a nagyobb elővigyázatosság az utazások során.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ szerint bár a majomhimlő továbbra is alacsony kockázatot jelent a lakosság számára, elővigyázatosságból nem árt néhány dologra odafigyelni. Az egyik ilyen, hogy kerülni kell a láthatóan fertőzött emberrel való kontaktust, valamint érdemes az utazáshoz arcmaszkot hordani – írja a hvg.hu.

A felhívás oka, hogy világszerte már több mint 1000 ember fertőződött meg a majomhimlővel. A nemrég elkészített genetikai vizsgálat adati alapján úgy tűnik, egyszerre két különböző majomhimlő-járvány zajlik épp Afrikán kívül. Ez arra enged következtetni, hogy a terjedés szélesebb és régebb óta tart, mint azt eddig gondolták. Az eddig azonosított fertőzöttek jó része a közelmúltban nem járt Afrikában.

A CDC arra kéri az amerikai lakosságot, hogy lehetőség szerint mindenki kerülje a szoros kontaktust azokkal, akiknek a bőrén vagy nemi szervén elváltozás látható, ugyanis az influenzaszerű tünetek mellett ez a leggyakoribb ismertetőjegye a fertőzésnek. A korai vizsgálatok alapján sokan nemi úton kaphatták el a betegséget, bár a terjedés pontos mechanizmusa egyelőre nem tisztázott.

Emellett lehetőség szerint senki se fogyasszon az Afrikában vadon élő állatok húsából, valamint az utazásokhoz mindenki viseljen maszkot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×