eur:
388.4
usd:
359.6
bux:
68485.5
2024. május 29. szerda Magdolna
Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság belügyminisztériumának sajtószolgálata által 2022. május 4-én közreadott képen füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.
Nyitókép: MTI/AP/Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" belügyminisztériumának sajtószolgálata

Moszkva: fehér zászlóval jöttek ki ukrán katonák az Azovsztal acélműből

Három ukrán katonai repülőgép lelövéséről és számos földi célpont megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint az orosz légierő precíziós rakétái az ukrán 72. gépesített dandár parancsnoki állására és egy másik harcálláspontra, valamint 16 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, nyolc tartós tüzelőállásra, továbbá öt rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra mért csapást. Mint mondta, ezek következtében több mint 360 "nacionalista" vesztette életét és 78 haditechnikai eszköz vált üzemképtelenné.

A harcászati légerő három harcálláspontot, 104 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint két üzemanyagraktárt, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 325 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 14 harcálláspontot és 24 tüzérségi üteg tüzelőállásait támadta. A légvédelem a tábornok szerint

lelőtt két Szu-25-ös és egy Szu-24-es repülőgépet (utóbbit a Kígyó-sziget közelében), tíz drónt,

köztük két szovjet gyártmányú Tu-143 Rejsz típusút- és 18 Szmercs-rakétát.

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 889 drónt, 307 légvédelmi rakétarendszert, 3108 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakéta-sorozatvetőt, 1529 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2949 speciális katonai járművet veszített.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki "népköztársaság" belügyi alegységeinek egyik parancsnoka hétfői Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy

tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről.

Hodakovszkij szerint az Azov nacionalista alakulat katonái adták meg magukat.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnok-helyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

A luhanszki "népi milícia" hétfői közleménye szerint a "felszabadított" rubizsnei Zarja vegyiüzem területén tárgyi bizonyítékokat találtak az ukrán védelmet irányító amerikai és lengyel kiképzők jelenlétére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×