eur:
394.58
usd:
371.43
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
A mariupoli Azovsztal acélmű területéről evakuált ukrán katonák az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság ellenőrzése alatt álló Oljonivka börtönébe tartó buszon 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmű területét.
Nyitókép: MTI/AP/Alexei Alexandrov

Orosz közlés: már közel ezer ukrán katona adta meg magát az Azovsztalban

Az elmúlt 24 órában 694-en kapituláltak a megszállók szerint.

Több száz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben - közölte szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"Mariupolban az Azov nacionalista alegység fegyveresei és az Azovsztal üzemben magukat elsáncoló ukrán katonák közül is újabbak adták meg magukat.

Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült"

– mondta Konasenkov.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputnyik rádiónak nyilatkozva "hazugságnak" és "propagandának" nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szóhasználatát, amelyben "az ukrán fél humanitárius műveleteként" és "evakuációként" szerepelt az ukrán katonák fegyverletétele az Azovsztalnál. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország már hetek óta javasolta az acélműben körülvett ukrán erők fegyverletételét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint annak, hogy az Azovsztalnál ukrán katonák "megadják magukat és leteszik a fegyvert, csak egy értelmezése lehet". Úgy vélekedett, Kijevnek a foglyok dicsőítésére irányuló kísérletei kudarcra vannak ítélve. A védelmi tárca hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vannak-e köztük külföldi tisztek.

Az orosz parlament alsóházának képviselői részéről kedden több javaslat elhangzott a Moszkva által neonácinak tekintett Azov alakulattal kapcsolatban. Ezek között szerepelt, hogy a náci bűnösök ne lehessenek hadifogolycsere alanyai, hogy az Azov fegyveresei esetében tegyenek jogszabályi kivételt a halálbüntetésre vonatkozó oroszországi moratórium alól, és hogy ott ítélkezzenek felettük, ahol a civil lakossággal szemben bűncselekményeket követtek el. Ez a Moszkva által függetlennek elismert donyecki és luhanszki entitást jelenti, ahol pedig a törvények megengedik a halálbüntetést.

A Konasenkov által szerdán ismertetett hadijelentés szerint az orosz légierő nagypontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisített két harcálláspontot - köztük a donyecki régióban lévő Szoledar ukrán területvédelmi parancsnokságáét -, valamint 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást. Utóbbiak között külön megemlítette, hogy Mikolajivban és Krasznahorivkában európai országokból érkezett külföldi zsoldosegységek állomáshelyét likvidálták.

A tábornok szerint a légierő rakétái egy Dnyipro melletti katonai repülőtéren

két ukrán Szu-24-es repülőgépet, Mikolajivnál egy Sz-300-as légvédelmi egységet, valamint a donyecki régióban négy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt is megsemmisítettek.

A harcászati légerő gépei három harcálláspontot, 41 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy lőszerraktárt pusztítottak el. Mint mondta, a légicsapások következtében több mint 270 "nacionalista" életét vesztette és 54 katonai eszköz vált üzemképtelenné.

Konasenkov elmondta, hogy a rakéta- és tüzérségi erők 76 harcálláspotra, 421 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 147 tüzérségi és aknavető-egységre mértek csapást tüzelőállásban, köztük egy M777-es amerikai gyártmányú tarackütegre Pidhirne település közelében. A Harkiv megyei Protopopivka falu közelében egy ponton átkelőhelyet romboltak le a Sziverszkij Donyec folyón. A tábornok közölte, hogy

a légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, 15 drónt, nyolc Szmercs rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 927 drónt, 311 légvédelmi rakétarendszert, 3139 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 389 rakétasorozatvetőt, 1548 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2997 speciális katonai járművet veszített.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedd esti tájékoztatóján azt állította, hogy az az ukrán fegyveres erők aláaknáztak egy közúti hidat Szumiban, amelynek felrobbantásáért az előrenyomuló orosz hadsereget szándékoznak felelőssé tenni. A tábornok szerint az ukrán Donbasz zászlóalj Szlavjanszkban egy lakóházba telepített nehézfegyvereket és lőszerraktárt, anélkül, hogy a lakókat kitelepítette volna onnan. Azt mondta, hogy az általa neonácinak minősített Azov zászlóalj Mirnohradban egy óvodát és egy bentlakásos iskolát erődített meg, páncélozott járműveket és tüzérséget elhelyezve lakott területek közvetlen közelében. A tábornok szerint az ukrán hadsereg Borovában tette ugyanezt egy iskolának és egy óvodának otthont adó épületben, amelynek pincéjében civileket, köztük gyerekeket tartanak erőszakkal.

Az Ajdar zászlóaljat azzal vádolta meg, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban lőállásokat alakítottak fel egy templom területén, Zaporizzsjában pedig kórházakban lőszerraktárakat alakítottak ki, élő pajzsként bent tartva a személyzetet és betegeket.

A TASZSZ hírügynökség értesülése szerint az Admiral Makarov fregatt lehet az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója a Moszkva cirkáló elvesztése után. Az orosz védelmi minisztérium április 14-én számolt be arról, hogy a Moszkván lőszerrobbanás okozta tűz keletkezett, majd hogy a cirkáló viharban, vontatás közben elsüllyedt. Az ukrán fél a maga harci sikereként tüntette fel az orosz zászlóshajó pusztulását.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×