eur:
386.03
usd:
355.55
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi

Elhagyják Mariupolt az ukrán erők: evakuáltak 260 katonát

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye szerint az Azovsztal acélgyárban állomásozó egységek vezetői parancsot kaptak embereik életének megmentésére.

Hétfőn több száz embert evakuáltak az acélműből: ez volt utolsó menedékhely a városban, amely az orosz bombázások idején az ukrán ellenállás jelképévé vált. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes videónyilatkozatban számolt be az evakuálásról, hozzátéve, hogy az ukrán erők egy része az Azovsztalban marad - írja a CNN.

"Ötvenhárom súlyosan sérült embert evakuáltak Azovsztalból egy novoazovszki egészségügyi intézménybe, ahol orvosok látják el sebesüléseiket, további 211 embert pedig humanitárius folyosón keresztül Olenivkába szállítottak" - mondta el a Reuters híre szerint. Mindkét terület orosz ellenőrzés alatt áll. Mintegy 600 fegyveres lehetett a kiürítés megkezdése előtt a gyár területén.

Az evakuáltakat csere keretében fogják később hazajuttatni.

Ezzel valószínűleg véget ér az Ukrajnában dúló háború eddigi leghosszabb és legvéresebb csatája, ami azt jelenti, hogy Ukrajna vereséget szenvedett a városban, amely az orosz ostromot követően romokban hever. Ukrajna szerint civilek tízezrei haltak meg a városban.

Tűzszünet tette lehetővé az akciót

"Ukrajnának élve van szüksége a hőseire. Védekezésünk 82. napja ér ma véget - nehéz nap volt ez is. De ez a nap, akárcsak az összes többi, országunk és népünk megmentését célozza" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az evakuálásról szóló nyilatkozatában, amelyben köszönetet mondott az ukrán katonáknak és a tárgyalófeleknek, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ-nek.

"...reménykedünk abban, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét" - mondta Zelenszkij. Vannak köztük súlyos sebesültek, akiknek orvosi ellátásra van szükségük - tette hozzá a TASZSZ tudósítása szerint. Az elnök reméli, hogy mindannyiukat mielőbb vissza tudják juttatni hazájukba. "Az erre irányuló munka már zajlik, de nagyon érzékeny és időigényes a feladat."

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy tűzszünetet kötöttek, hogy lehetővé tegyék a sebesült ukrán katonák átkelését a RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint.

Időt nyert az Azov-ezred

Az Azovi-tenger partján található Mariupolban zajlottak a leghevesebb harcok az elmúlt hetekben: számos civilt menekítettek ki a városból, de a katonák áprilisban azt fogadták meg, a végsőkig kitartanak annak ellenére, hogy teljesen bekerítették őket a létszámfölényben levő oroszok, és lőszerkészleteik is megfogyatkoztak. Az orosz RT televízió felvételeinek tanúsága szerint 10-12 busz hagyta el az acélművet, melyek egy részét vörös kereszttel jelölték meg.

Nyilatkozatában Malyar elismerését fejezte ki Mariupol védelmezőinek azért, hogy kitartásuknak köszönhetően

Ukrajna kritikus időt tudott nyerni tartalékok képzésére, erőinek átcsoportosítására és partnerországok segítségének fogadására.

"Sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy katonai eszközökkel oldjuk fel az Azovsztal blokádját" - tette hozzá.

82 napig terelték el az oroszok figyelmét

Az Azov-ezred szintén közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a teljes mariupoli helyőrség követi a parancsot, hogy életeket mentsen.

"Az életek megmentése érdekében a mariupoli helyőrség végrehajtja a Legfelsőbb Katonai Parancsnokság által jóváhagyott döntést, remélve az ukrán nép támogatását. Mariupol védői minden nehézség ellenére teljesítették a parancsot, 82 napon keresztül terelték el az ellenség figyelmét" - áll az Azov ezred hétfőn késő este kiadott közleményében.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×