eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Illegális bevándorlók a görög határ felé mennek teherautón a törökországi Edirne térségében 2020. március 3-án. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Törökország egymillió szír menekültet akar hazaköltöztetni

A határvidék szíriai oldalára építenek házakat a törökök.

Törökország 100 ezer házat akar építeni a határvidéken, de Szíria oldalán, hogy oda telepíthesse vissza a polgárháború elől menekülőket. "Több mint 3,6 millió menekült él nálunk Szíriából, ebből egymillió haza akarunk költöztetni" – jelentette ki Recep Tayip Erdogan a hvg.hu tudósítása szerint. A török államfő azt ígérte, a hazaköltözés teljesen biztonságos, és önkéntes alapon történik majd.

2016-ban szállta meg a határmenti területet a török hadsereg. A Szarmada melletti Kamouniában épített házak átadásánál a beköltözőket köszöntve Erdogan szavaiból kiderült, hogy eddig már félmillió szíriai menekültet telepített le ott Törökország. Azt mondta, fejlesztik az ipart, a mezőgazdaságot és az infrasturktúrát is a területen. Süleyman Soylu belügyminiszter azt ígérte, 100 ezer lakóház épül fel az év végéig.

A menekültek (összesen 5 millió, közülük 3,6 millió szíriai és több mint egymillió afganisztáni) ellátása a tavaly kezdődött gazdasági nehézségek óta különösen "forró" téma Törökországban. Mint ismert, menekültellátásra az ország az Európai Uniótól jelentős összegeket kap.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×