eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin
The PCK Schwedt oil refinery operated by PCK Raffinerie GmbH, a subsidiary of Rosneft Oil Co., in Schwedt, Germany, on Thursday, April 7, 2022. The PCK refinery, which handles Russian oil delivered via the Druzhba pipeline, supplies 95% of the gasoline, diesel, heating oil and kerosene to Berlin and Brandenburg. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Felmentést kaphat az orosz energiaembargó alól Magyarország

Mentességet vagy hosszú átmeneti időszakot ajánlhat Szlovákiának és Magyarországnak az EU.

Ahogy arról korábban Infostart is beszámolt, a német Zweites Deutsches Fernsehen szerint három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban, ami magába foglalja az orosz olaj- és gázembargót.

Az ZDF értesülésére Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebook-oldalán azt írta: „a magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”

Közben a Reuters úgy értesült, hogy

az Európai Bizottság Magyarországot és Szlovákiát is felmentheti a most előkészítés alatt álló orosz olajembargótól, figyelembe véve, hogy a két ország mennyire függ az orosz energiától,

írja az Index.

A londoni székhelyű hírügynökség úgy tudja, hogy a bizottság kedden fejezheti be a következő, egyben hatodik uniós szankciócsomagot az Oroszországgal szemben az ukrajnai lépései miatt, amely magába foglalná az orosz olaj felvásárlásának tilalmát is, amelynek exportja Moszkva bevételeinek jelentős forrása.

„A 27 tagú Európai Unió egységességének megőrzése érdekében a bizottság mentességet vagy hosszú átmeneti időszakot ajánlhat Szlovákiának és Magyarországnak” – fogalmazott a Reutersnek az egyik illetékes. Kiemelik továbbá, hogy az olajembargót vélhetően fokozatosan vezetik be, és valószínűleg csak a jövő év elejétől fog teljes mértékben érvénybe lépni.

Az Index emlékeztet, hogy Oroszország nyersolaj- és kőolajtermék-exportjának csaknem fele Európába összpontosul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×