eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Texasban kivégezték a legidősebb halálraítéltet

Texasban csütörtökön kivégezték a tagállam legidősebb halálraítéltjét egy rendőrtiszt közel 32 évvel ezelőtti meggyilkolásáért, aki egy közlekedési ellenőrzés során megállította az autót, amelyben az elítélt utazott.

A 78 éves Carl Wayne Buntiont a huntsville-i állami büntetés-végrehajtási fegyintézetben végezték ki, miután halálra ítélték James Irby rendőrtiszt 1990. júniusi lelövése miatt, aki akkor már közel 20 éve dolgozott a houstoni rendőrségen.

Az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította Buntion védőügyvédjeinek kérelmét az ítélet végrehajtásának felfüggesztésére.

Carl Wayne Buntionnak, aki alig hat hete volt feltételes szabadlábon, amikor lelőtte a 37 éves James Irbyt, már korábbról többszörös büntetőjogi priusza volt, amikor a rendőr leintette azt a személygépkocsit, amelyben Buntion utasként utazott.

2009-ben ugyan egy fellebbviteli bíróság megsemmisítette Buntion halálos ítéletét, de egy másik esküdtszék három évvel később megerősítette és helyben hagyta a halálbüntetést.

A halálos ítélet végrehajtása előtt számos tagállami és szövetségi bíróság is elutasította Buntion védőügyvédjeinek fellebbezéseit. A texasi kegyelmi kérvényeket és feltételes szabadlábra helyezési kérelmeket elbíráló állami testület kedden utasította el az elítélt kegyelmi kérvényét.

Buntion védőügyvédjei elismerték, hogy védencük felelős James Irby haláláért, és hogy "bűncselekményéért súlyos büntetést érdemel", de azzal érveltek, hogy halálbüntetése alkotmányellenes, mivel az esküdtszék véleménye, miszerint Buntion a jövőben is veszélyt jelentene a társadalomra, helytelennek bizonyult, jóllehet ez volt az egyik fő oka a halálos ítélet meghozatalának. Az ügyvédek másik érve szerint Buntion kivégzése nem szolgálna legitim célt, mivel oly' sok idő telt már el a férfi elítélése óta. Védői az elítéltet olyan idős fogolyként festették le, aki nem jelent semmiféle fenyegetést a társadalomra, mivel reumától és szédüléstől szenved, illetve kerekesszékre van szüksége a mozgáshoz.

Amióta az amerikai legfelsőbb bíróság 1976-ban megszüntette a halálbüntetés szövetségi tilalmát, Buntion lett a legidősebb személy, akit Texas államban kivégeztek. A bűnügyi statisztikai adatok rögzítésének megkezdése óta az Egyesült Államok egész területét tekintve a 83 éves Walter Moody Jr. volt a legidősebb kivégzett amerikai, akin Arkansas államban hajtották végre a halálos ítéletet 2018-ban.

Mindeközben a Tennessee állambeli Nashville-ben a kormányzó felfüggesztette az ottani legidősebb halálraítélt kivégzését, a bírósági döntés végrehajtásának előkészítése során elkövetett "szabálytalanságokra" hivatkozva.

Jelenleg az Egyesült Államok 27 tagállamában törvényes a halálbüntetés, de csak 21 tagállamban tudják ténylegesen végrehajtani, mivel hat tagállamban (és a szövetségi kormánynak is otthon adó főváros, Washington, DC területén) különféle moratóriumok korlátozzák a törvényesen meghozott halálos ítéletek végrehajtását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×