eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Emberek mennek az úton, miközben az orosz csapatok tüzérségi támadásai okozta füst száll fel a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. április 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Oroszország: az ukránok vegyi anyagot tartalmazó tartályokat robbantottak fel

Elfogadhatatlanok és méltatlanok egy amerikai elnökhöz azok a személyes sértések, amelyeket Joe Biden folyamatosan intéz Vlagyimir Putyin orosz államfő címére - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

"Az orosz elnök elleni személyes sértegetések folytatása rossz dolog. Ezt elfogadhatatlannak és az amerikai elnökhöz méltatlannak tartjuk" - mondta a szóvivő. Peszkov felhívta a figyelmet arra, hogy amíg az amerikai elnök orosz háborús bűncselekményről beszél a Kijev környéki Bucsában megtalált civil halottakkal kapcsolatban, addig a Pentagon közölte, hogy nem rendelkezik pontos adatokkal, amelyek alapján ilyen következtetésre juthatna. A bucsai polgári áldozatok halálát Kijev az orosz megszállók kegyetlenségének, Moszkva pedig az ukrán titkosszolgálatok provokációjának tulajdonítja.

Peszkov az orosz külügyminisztérium hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon kezdeményez-e Moszkva nemzetközi vizsgálatot olyan háborús bűncselekmények ügyében, amelyek elkövetéséhez az Egyesült Államoknak lehetett köze. A téma azzal kapcsolatban merült fel, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, válaszul Bidennek a bucsai atrocitások kivizsgálását sürgető nyilatkozatára, azt javasolta az amerikaiaknak, hogy kezdjék Jugoszlávia bombázása és Irak megszállása körülményeinek tisztázásával.

Dmitrij Peszkov nem kívánt prognózisokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy meddig tarthat még a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háború.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" szóvivője a Rosszija 24 televízióban nyilatkozva kijelentette, hogy a Rubizsne településről visszavonuló ukrán "nacionalisták" vegyi anyagot, gyaníthatóan salétromsavat tartalmazó tartályokat robbantottak fel. A lakosság mentését gyakorlatilag lehetetlennek nevezte a környéken felerősödött ágyúzás miatt.

A rubizsnei vegyi üzemben a luhanszki hatóságok szerint mintegy 40 ezer tonna kénsavat, sósavat, salétromsavat és ammóniát tárolnak. A településről egy, a helyszínen készült felvétel szerint téglaszínű füst szállt fel.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos kedden újságíróknak kijelentette, hogy újabb orosz-ukrán fogolycsere történt, a felek egyaránt 86 embert engedtek el. Moszkalkova szerint a cserelistáról az ukrán fél az utolsó pillanatban levett négy Roszatom-alkalmazottat, akit a háború kezdete óta tart fogva.

(A nyitóképen: Emberek mennek az úton, miközben az orosz csapatok tüzérségi támadásai okozta füst száll fel a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. április 4-én.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×