eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Gyógyszerhiány sújtja Oroszországot

A hatóságok szerint csak átmeneti az állapot, de sokan attól tartanak, hogy a jó minőségű gyógyszerek tartósan elérhetetlenek lesznek a háború miatti szankciók eredményeként.

Már mielőtt a hiány kialakulhatott volna, arról beszéltek az emberek, hogy az Ukrajna lerohanása miatt bevezetett szankciók eredményeként egyes gyógyszerek nehezen elérhetővé válnak az országban - majd hamarosan Moszkvában és más városokban is nehézkessé vált bizonyos gyógyszerek beszerzése.

Egy kazanyi lakos arról panaszkodott, egyetlen patikában sem jut hozzá ahhoz a vérhígítóhoz, amire apjának szüksége lenne. Szakértők hiába állítják, hogy nem hosszú távon kell berendezkedni erre az állapotra, a Euronews cikke szerint sokan tartanak attól, hogy a nyugati gyógyszerekről hosszasan kell lemondaniuk.

"Valószínűleg hiány lesz: hogy mennyire lesz katasztrofális, azt nem tudom" - mondta Alekszej Erlikh, a moszkvai 29-es számú kórház szívintenzív osztályának vezetője, a moszkvai Pirogov Orvosi Egyetem professzora.

Március eleje óta tart az állapot

A gyógyszerhiány március elején kezdődött, panaszokat március második hetétől kap s Patient's Monitor nevet viselő betegjogi szervezet. Zijautdin Uvajszov, a szervezet vezetője azt mondja: a tíz leggyakrabban használt gyógyszer elérhetőségét maguk is ellenőrizték és arra jutottak, hogy az állami működtetésű patikáknak nagyon kis készlete volt azokból. Arra a kérdésre, hogy mikor várható a készletek feltöltése, nem tudtak nekik választ adni.

A hatóságok szerint a felhalmozás a felelős a hiányért, ennek ellenére azonban márciusban folyamatosan fennállt az állapot. A Vrachi.Rf, Oroszország egyik legnagyobb egészségügyi dolgozókat tömörítő online közössége március közepén több mint 3000 orvost kérdezett meg, akik elmondták, hogy

több mint 80 gyógyszerből volt hiány: gyulladáscsökkentő, gyomor-bélrendszeri, epilepszia- és görcsoldó gyógyszerekből, valamint antidepresszánsokból és antipszichotikumokból.

Az AP-nek a régióban élőktől származó információi szerint sokan napokon át kutatták, hol juthatnak pajzsmirigygyógyszerhez, bizonyos típusú inzulinhoz vagy gyerekeknek szánt fájdalomcsillapító sziruphoz.

Mihail Muraszko orosz egészségügyi miniszter többször is arról biztosította az oroszokat, hogy a gyógyszerek elérhetősége nem jelent problémát az országban, és a pánikszerű vásárlásokat okolta a hiányért. Elmondta, hogy bizonyos gyógyszerek iránti kereslet az elmúlt hetekben megtízszereződött, és felszólította az oroszokat, hogy ne halmozzák fel a gyógyszereket.

A pánik is közrejátszik

A szakértők egyetértenek abban, hogy a pánikszerű felvásárlás szerepet játszott a gyógyszerhiány kialakulásában.

"Az emberek felvásárolták a készleteket, egyes esetekben egy-másfél évre tervezett készleteket kapkodtak el egy hónapon belül" - mondta Nyikolaj Beszpalov, az RNC Pharma analitikai vállalat fejlesztési igazgatója.

Beszpalov rámutatott a válság elején felmerült logisztikai problémákra is. Miközben a nagy nyugati gyógyszeripari vállalatok ígéretet tettek arra, hogy nem vonják ki a létfontosságú gyógyszereket az orosz piacról, a szankciók kizárták Oroszország kulcsfontosságú bankjait a SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszerből, ami akadályozta a nemzetközi fizetéseket. Több tucatnyi ország leállította a légi közlekedést is, ami megzavarta az ellátási láncokat.

A szakértő hangsúlyozta, hogy

a logisztikai problémák nagyrészt megoldódtak,

de a pánikszerű vásárlások, amelyeket az a félelem vált ki, hogy a külföldi vállalatok leállítják a szállítást, még egy ideig tovább táplálhatják a hiányt.

"Amíg az indulatok nem csillapodnak, ez folytatódni fog" - mondta Beszpalov.

A probléma nem teljesen új

Az orosz egészségügyi felügyelet, a Roszdravnadzor pénteki közleményében azt írta, hogy a helyzet a gyógyszerpiacon fokozatosan normalizálódik, a pánikszerű gyógyszerfelvásárlás csökken. A Krím annektálása után bevezetett szankciók ellensúlyozására kedvezményeket kaptak a helyi gyártók, így sok külföldi cég számára vált veszteségessé Oroszországba gyógyszert bevinni.

2015-ben a kórházak és az államilag finanszírozott klinikák számára történő állami gyógyszerbeszerzésben kizárták a külföldi cégeket, ha legalább két orosz pályázó cég volt.

A kormány emellett folyamatosan újabb gyógyszereket vett fel a létfontosságú gyógyszerek listájára, amely több mint 800 gyógyszert tartalmaz, és amelyre a hatóságok kötelező - és viszonylag alacsony - árakat állapítottak meg. A vállalatok évente egyszer kérvényezhetik a megállapított ár megváltoztatását, de az eljárás hosszadalmas, erősen bürokratikus és nem vezet garantált eredményre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×