INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

volodimir zelenszkij

ukrajna

orbán viktor

eu-csúcs

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a kivetítőn) beszél a lengyel parlament két házának együttes ülésén, Lengyelország NATO-csatlakozásának 23. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2022. március 11-én, az évforduló előtt egy nappal.

Az ukrán elnök Orbán Viktornak: tudod, mi zajlik most Mariupolban?

Infostart

Az Európai Tanács előtt mondott beszédet Volodimir Zelenszkij, aki külön üzent Magyarországnak.

Az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján kapcsolták Volodimir Zelenszkijt. Videós felszólalásában felidézte, hogy már egy hónapja zajlik az Oroszország által indított háború, több ezer tankkal és bombával, hogy elfoglalták a csernobili erőművet. Azt mondta, hogy az oroszok 230 iskolát és 155 óvodát pusztítottak el, megöltek 128 gyereket, lakónegyedeket is támadnak, és egész településeket romboltak le. Kórházakat és óvóhelyeket is támadnak, és az orosz támadásban meghalt Harkivban a 96 éves Borisz Romancsenko, a náci koncentrációs táborok túlélője.

Zelenszkij köszönetet mondott az EU vezetőinek, hogy együtt dolgoznak Ukrajna támogatása és az Oroszország elleni szankciók bevezetése érdekében. Azt mondta ugyanakkor, hogy ezek az intézkedések kicsit késve érkeztek, és talán meg lehetett volna előzni, hogy Moszkva háborút kezdjen.

Köszönetet mondott azért a németeknek, hogy kiszálltak az Északi Áramlat 2-ből, de ezt is túl késői lépésnek nevezte, mert ha időben történik, akkor Oroszország nem idézhetett volna elő gázkrízist. Ukrajna uniós tagsága kapcsán azt kérte, hogy ne késlekedjenek.

Külön felsorolta az országokat, köszönetet mondva a kiállásért. Magyarországnál viszont megállt.

"El kell döntenie, kivel van. Magyarország szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép és vendégszerető város, és az emberek is. Voltak tragikus pillanatok a történelemben. Jártam a vízparton, láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást” – mondta a budapesti holokauszt-emlékműre utalva.

"Figyelj, Viktor, tudod, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, menj le a vízpartra!. Nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban újra megtörténhetnek. Ezt teszi Oroszország ma. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És több ezrek mentek el. És te tétovázol, hogy bevezesd a szankciókat vagy ne? Hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Hezitálsz, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy ne?

Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

Zelenszkij hozzátette: szükségük van a támogatásra, és hisznek az emberekben, hisznek az EU-ban.

Elutasított követelések

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik - húzta alá a sajtófőnök.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.

A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik - emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Obara
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018