eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös sajtóértekezletet tart José Manuel Albares spanyol külügyminiszterrel Kijevben 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata/Szofija Sovikova

Üzent Moszkvába az ukrán külügyminiszter a találkozó előtt

Közben több várost támadtak az orosz erők

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy korlátozott várakozásokkal tekint a csütörtökre tervezett orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó elé.

Kuleba a tervek szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik Törökországban, az antalyai diplomáciai fórumon. Az ukrán diplomácia vezetője megerősítette, hogy részt vesz a találkozón, és arra kérte Lavrovot, hogy ne a propaganda szemszögéből, hanem jóhiszeműen közelítse meg azt.

"Az az érdekünk, hogy tűzszünetet kössünk, felszabadítsuk a területeinket (.), és megoldjunk minden humanitárius kérdést" - szögezte le Kuleba.

Szerdán is több várost támadtak az orosz erők, a csapásokban sokan életüket vesztették és megsérültek. Amerikai értesülések szerint Malinból, Mikolajivból és Izjumból jelentettek harcokat.

Helyszíni beszámolók szerint az éjszaka több településen nyugodtabban telt, mint korábban. Az ország délkeleti részén fekvő Zaporizzsja környékén az orosz csapatok újrakezdték az offenzívát, de kisebb lendülettel haladnak előre. Csernyihivben légiriadó volt, az oroszok tíz lakóépületet lőttek a város peremén.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren azt írta: Kijevtől északnyugatra harcok zajlanak, de az orosz csapatok nem értek el áttörést. Eközben az amerikai védelmi minisztérium arról számolt be, hogy újabb hadoszlop közeledik az ukrán főváros felé északkeleti irányból. Az északról érkező fő hadoszlop napok óta vesztegel.

Az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó Enerhodarban evakuáció zajlik, miután egy ideiglenes tűzszünetet követően humanitárius folyosót létesítettek, hogy a civilek elhagyhassák a támadás alatt álló területet - közölte a város polgármestere a közösségi médiában. Dmitro Orlov hozzátette: főleg nők, gyermekek és idősek hagyták el a települést.

Az orosz nemzeti gárda Herszonban több mint négyszáz embert vett őrizetbe, akik az orosz megszállás ellen tüntettek - közölte az ukrán hadsereg főparancsnoksága.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai fejleményekről. A két vezető a stratégiai együttműködés megerősítéséről is tárgyalt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán újból felszólította a nyugati országokat, hogy küldjenek vadászgépeket hazájának, és hozzanak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett. Zelenszkij szerint amennyiben erre nem kerül sor, a nemzetközi közösséget terheli a felelősség az elkövetkező humanitárius katasztrófáért.

"Oroszország rakétákat, repülőket és helikoptereket vet be ellenünk, a civilek ellen, városaink ellen, infrastruktúránk ellen" - hangsúlyozta Telegram csatornáján közzétett videoüzenetében. "A világnak humanitárius kötelessége erre reagálni" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×