eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A tálib fegyveresek és az afgán kormányerők harcai elől az észak-afganisztáni tartományokból elmenekült emberek tábora egy kabuli közparkban 2021. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Beszédes összegzés a 2021-es európai menedékkérelmekről

Az Európai Unióban tavalyelőtt beadott, szokatlanul kevés menedékkérelem után tavaly harmadával megnőtt a kérelmek száma, elérve ezzel a koronavírus okozta világjárvány előtti szintet - közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA).

A máltai központú EU-ügynökség elemzése szerint 2021-ben mintegy 617 800 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be az uniós tagországokban, ez nagyjából megfelelt a 2017 és 2019 közötti, azaz a világjárvány előtti szintnek.

A menedékkérők fő származási országai között tavaly Afganisztán és Szíria szerepelt. Amíg az afgánok kétszer annyian folyamodtak menedékjogért - mintegy 97 800-an -, mint 2020-ban, addig a szíriaiak az előző évinél csaknem kétharmadával több - mintegy 106 ezer - kérelmet nyújtottak be tavaly.

A többi fő származási ország között tavaly Irak (mintegy 28 700 kérelem), Pakisztán (24 600), Törökország (23 700) és Banglades (20 000) szerepelt. A felsorolt országok állampolgárai szintén növekvő számban nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet, de a szomáliaiak, a nigériaiak, a marokkóiak és több más kelet-, nyugat- és észak-afrikai ország menekültjei is lényegesen nagyobb számban jelentkeztek menedékjogért az EU-ban. Ezzel szemben a venezuelaiak, kolumbiaiak és más latin-amerikai ország állampolgárai kevesebb kérelmet nyújtottak be 2021-ben, mint egy évvel korábban. Az európai kérelmezők közül a fehéroroszok által beadott kérelmek számra a háromszorosára, az észak-macedóniai állampolgároké a négyszeresére nőtt.

Tavaly az EU-tagországokban mintegy 27 300 kérelmet nyújtottak be magukat felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak valló menedékkérők, jóval többen, mint az előző három év bármelyikében.

A 2021-es adat megközelítette a 2016-ban feljegyzett 29 300 kérelmet. A felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúak csaknem fele afgán volt (13 000, ez a legtöbb 2015 óta), őket a szíriaiak, a szomáliaiak, a bangladesiek és a pakisztániak követték.

Az uniós tagországok menekültügyi hatóságai 2021-ben körülbelül 523 ezer elsőfokú határozatot hoztak. A menekültstátusz és kiegészítő védelem elismerésének aránya 2021-ben 35 százalékra emelkedett, ami 2017 óta a legmagasabb volt. Ezt az afgánok által beadott kérelmek elismerésének magas aránya eredményezte, a 2020-as 53 százalékról ugyanis 66 százalékra nőtt 2021-ben, és tavaly októberben és novemberben átmenetileg meghaladta a 90 százalékot. Viszonylag magas volt továbbá az eritreaiak (81 százalék), a jemeniek (79 százalék), a fehéroroszok (75 százalék) és a szíriaiak (72 százalék) elismerési aránya is - közölték.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×