eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
LUGANSK, UKRAINE - FEBRUARY 19, 2022: A view of a gas pipeline hit by a blast in Frunze Street. In the night of February 19, 2022, several gas pipelines were blown up in Lugansk. Amid the escalating conflict in east Ukraine, on February 18, 2022, the heads of the Lugansk and Donetsk Peoples Republics announced a mass evacuation of civilians to Russia. Alexander Reka/TASS (Photo by Alexander Reka\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Alexander Reka

Nő a feszültség: 24 óra alatt több mint 1500 tűzszünetsértés Kelet-Ukrajnában

A NATO főtitkára szerint .inden jel arra utal, hogy Oroszország átfogó támadásra készül Ukrajna ellen

- mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a német televízióban .

Stoltenberg rámutatott: folyamatosan újabb katonák érkeznek a térségbe, és Moszkva állításával szemben nem vonták vissza a csapatokat. A főtitkár hozzátette: úgy tűnik, hogy Oroszország ürügyet keres a támadásra.

A feszültség fokozódása ellenére Stoltenberg továbbra is a politikai megoldás híve.

"Rá akarjuk bírni Oroszországot, hogy változtasson irányt, és üljön le a tárgyalóasztalhoz" - jegyezte meg.

Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban a főtitkár azt mondta: a szövetség védelmi képességeinek megerősítésével, kiképzéssel és felszereléssel segíti az országot. Stoltenberg aláhúzta: Ukrajna tagsága a katonai szervezet harminc tagjának együttes döntésén múlik. Egyelőre azonban inkább az a fő kérdés, elfogadható-e, hogy egy nagyhatalom - például Oroszország - erőszakkal megszabja egy másik országnak, mit tehet vagy mit nem - hangsúlyozta.

A G7 külügyminiszterei elítélték a tűzszünet megsértését Kelet-Ukrajnában

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport külügyminiszterei szombati közleményükben nagyon aggasztónak nevezték, hogy a szembenálló felek megsértették a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában.

A G7 miniszterei elítélték a nehézfegyverzet használatát és a lakott területek elleni tüzérségi támadásokat a Donyec-medencében. Kiemelték: az incidensek egyértelműen sértik az ukrajnai konfliktus rendezését célzó minszki egyezményeket.

Egyúttal felszólították Oroszországot, hogy vesse latba az oroszbarát szakadárok fölötti befolyását, és teljesítse a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeit. A miniszterek jelezték: aggódnak a szakadár területek tevékenységei miatt, és attól tartanak, hogy "megrendezett incidensek" indítékul szolgálhatnak a katonai fellépéshez.

A G7 képviselői ugyanakkor méltatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát, amelyben hangsúlyozta, hogy kész konstruktív szerepet játszani a béke megteremtésében.

Eközben a Világbank közölte, hogy 350 millió dollár folyósítását készíti elő Ukrajna számára, amelyről az igazgatótanács március végéig fog dönteni. A Világbank vezetője, David Malpass szombaton biztosította az ukrán elnököt arról, hogy a csoport továbbra is támogatja az ukrán nép és gazdaság rövid és hosszú távú finanszírozását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×